Υπάρχουν πιάτα που τα περιμένουμε. Και υπάρχουν πιάτα που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού. Οι πατάτες φούρνου ανήκουν ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Τις βάζεις «για συνοδευτικό» και τελικά όλοι ρωτούν πώς τις έκανες τόσο νόστιμες. Γιατί είναι τραγανές απ’ έξω, μαλακές από μέσα και μυρίζουν γιορτή πριν καν καθίσεις στο τραπέζι.
Κι όμως, δεν χρειάζονται κόλπα, περίεργα υλικά ή άγχος. Χρειάζεται ένα μικρό μυστικό και λίγη προσοχή στη λεπτομέρεια. Εκεί κρύβεται όλη η διαφορά.
Το μυστικό δεν είναι το λάδι
Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Το μυστικό δεν είναι να τις πνίξεις στο λάδι. Είναι να τις προετοιμάσεις σωστά πριν μπουν στον φούρνο. Το βράσιμο. Ναι, τόσο απλό.
Ένα σύντομο, ελεγχόμενο βράσιμο για λίγα λεπτά κάνει τις πατάτες αφράτες στο εσωτερικό τους. Δεν τις λιώνει, δεν τις παραμαγειρεύει. Απλώς τους δίνει αυτό το κάτι που, στο ψήσιμο, μεταφράζεται σε τέλεια υφή και πλούσια γεύση.

Πώς γίνεται σωστά το πρώτο βήμα
Κόψε τις πατάτες σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και βάλε τες σε κρύο, αλατισμένο νερό. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, άφησέ τες περίπου 8 με 10 λεπτά. Θέλεις να τρυπιούνται ελαφρά με το πιρούνι, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους.
Στράγγισέ τες καλά και άφησέ τες για λίγο στο σουρωτήρι. Αυτό το μικρό διάλειμμα βοηθά να φύγει η υγρασία και κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Το ανακάτεμα που κάνει θαύματα
Βάλε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ό,τι μυρωδικό αγαπάς. Ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο. Κλείσε το μπολ και ανακίνησέ το ελαφρά.
Αυτό το ανακάτεμα δημιουργεί μικρές ατέλειες στην επιφάνεια της πατάτας. Αυτές οι ατέλειες είναι που θα γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες στον φούρνο.
Ο φούρνος θέλει υπομονή
Άπλωσε τις πατάτες σε ταψί χωρίς να στριμώχνονται. Ο φούρνος πρέπει να είναι ήδη καλά προθερμασμένος. Ψήσε σε δυνατή θερμοκρασία και μην τις πειράξεις συνεχώς. Μία φορά γύρισμα είναι αρκετή.
Όταν τις δεις να παίρνουν χρώμα και να μοσχοβολούν, είσαι κοντά. Εκείνη τη στιγμή που ακούς το ελαφρύ «κρατς» όταν τις ακουμπάς με το πιρούνι, ξέρεις ότι πέτυχες.

Unsplash
Γιατί όλοι θα σου ζητήσουν τη συνταγή
Γιατί αυτές οι πατάτες δεν είναι απλώς νόστιμες. Είναι ζεστές, οικείες, παρηγορητικές. Θυμίζουν οικογενειακά τραπέζια, Κυριακές και γιορτές που κρατούν λίγο παραπάνω. Είναι από εκείνα τα πιάτα που δεν χρειάζονται εξηγήσεις, μόνο δεύτερη μερίδα.
Μικρά tips για έξτρα γεύση
Λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος δίνει φρεσκάδα.
Μια κουταλιά μουστάρδα ανακατεμένη με το λάδι προσθέτει βάθος.
Λίγο σκόρδο ολόκληρο στο ταψί αρωματίζει χωρίς να βαραίνει.
Στο γιορτινό τραπέζι, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που μένουν. Και οι πατάτες φούρνου, όταν γίνουν σωστά, δεν είναι ποτέ απλώς συνοδευτικό. Είναι η απόδειξη ότι το απλό, όταν γίνει με φροντίδα, μπορεί να κλέψει την παράσταση και να μείνει αξέχαστο.
Διαβάστε ακόμα
Το τρικ που κάνει τη βασιλόπιτα αφράτη και πεντανόστιμη
Τα μπαχαρικά που κάνουν κάθε φαγητό να έχει «γιορτινή» γεύση
Το μυστικό για να βγουν αφράτα και σωστά ψημένα τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια