Πώς φτιάχνεται ο καπνιστός σολομός;

17.12.2025
Πώς φτιάχνεται ο καπνιστός σολομός;
freepick
Ο καπνιστός σολομός, προσιτός στους περισσότερους, είναι απαραίτητος στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων! Αλλά γνωρίζετε πώς ακριβώς...καπνίζεται;

Αρχικά, το κάπνισμα ήταν μια μέθοδος συντήρησης. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε κυρίως σε έναν γευστικό και διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης του σολομού! Ακολουθούν τα βασικά στάδια του χειροποίητου καπνίσματος ψαριού:

  • Καθαρισμός και φιλετάρισμα του ψαριού

  • Αλάτισμα με ξηρό αλάτι (καλύπτουμε τα φιλέτα με αλάτι, το οποίο «μαγειρεύει» τη σάρκα)

  • Ξαλμύρισμα

  • Στέγνωμα

  • Κάπνισμα: σε μπάρμπεκιου, τα φιλέτα κρεμιούνται πάνω από φωτιά που τροφοδοτείται με ειδικά ροκανίδια ξύλου, τα οποία αρωματίζουν τη σάρκα (οξιά, σημύδα ή δρυς)

  • Αφαίρεση των κοκάλων

  • Κοπή και συσκευασία

Λόγω της υψηλής ζήτησης, η συντριπτική πλειονότητα του καπνιστού σολομού παράγεται βιομηχανικά. Οι σολομοί εμβαπτίζονται σε άλμη (μείγμα νερού και αλατιού) και στη συνέχεια καπνίζονται σε φούρνους με εξαναγκασμένη κυκλοφορία αέρα για λίγες μόνο ώρες. Ο καπνιστός σολομός αυτής της διαδικασίας είναι συχνά χαμηλότερης ποιότητας.

090 dd777

freepick

Αν και κάποιο βιομηχανικά καπνισμένο προϊόν μπορεί να είναι καλό, ορισμένοι παραγωγοί εγχέουν την άλμη απευθείας στο ψάρι. Έτσι, τα φιλέτα «φουσκώνουν» με νερό και η σάρκα γίνεται μαλακή, άνοστη και χωρίς χαρακτήρα. Δείτε πώς να αναγνωρίσετε έναν ποιοτικό καπνιστό σολομό.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.12.2025 - 19:03