Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Σε αυτό, ένας σερβιτόρος σε εστιατόριο με αστέρι Michelin παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό -στο σερβίρισμα- επιδόρπιο: λεπτές φέτες μήλου, λίγα μούρα και εφέ καπνού κάτω από έναν "γυάλινο" θόλο. Το πιάτο ονομάζεται «smoked apple dessert» και κοστίζει περίπου 370 ευρώ.
Το βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές και δεκάδες σχόλια. Η τιμή του στην πορεία του εντυπωσιασμού ανέβηκε από τα 400 δολάρια -που είναι- στα 4.000 -που δεν είναι σωστή- και τα σχόλια πήραν φωτιά. Πολλοί χρήστες χλεύασαν την υπερβολή, γράφοντας ότι «πληρώνεις το θέαμα, όχι το φαγητό» ή ότι «το καπνιστό μήλο θα έπρεπε τουλάχιστον να τραγουδάει σε αυτή την τιμή». Άλλοι, ωστόσο, υπερασπίστηκαν το πιάτο, υποστηρίζοντας πως η υψηλή γαστρονομία δεν αφορά την ποσότητα, αλλά την εμπειρία, την τεχνική και την αισθητική.
Το περιστατικό επανέφερε μια παλιά συζήτηση: πού τελειώνει η τέχνη της κουζίνας και πού αρχίζει η υπερβολή;
Σίγουρα, η γαστρονομία είναι τέχνη. Ένας ταλαντούχος σεφ δεν «μαγειρεύει» απλώς, αλλά δημιουργεί – όπως ένας ζωγράφος, ένας μουσικός ή ένας σκηνοθέτης. Συνδυάζει γεύσεις, αρώματα, υφές και εικόνες για να προσφέρει μια εμπειρία που να αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Αυτό, για πολλούς, είναι ανεκτίμητο.
Ωστόσο, η τέχνη αυτή βρίσκεται συχνά σε λεπτή ισορροπία με την πραγματικότητα. Όταν το φαγητό αρχίζει να απομακρύνεται από την ουσία του, να θρέψει, να ευχαριστήσει, να ενώνει τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, τότε ίσως η τέχνη κινδυνεύει να μετατραπεί σε επίδειξη.
Και εκεί, οι τιμές σαν τα 370 ευρώ για μερικές φέτες μήλου γίνονται σύμβολο μιας κοινωνίας που μερικές φορές πληρώνει περισσότερο για την «εμπειρία» παρά για την ουσία. Ίσως, τελικά, η αξία δεν βρίσκεται στο φρούτο, αλλά στη φούσκα κ που το περιβάλλει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Διαβάστε ακόμα
Τρόποι να απολαμβάνεις τη διαδρομή στα ΜΜΜ, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να βαριέσαι
Οι μικρές πολυτέλειες που μπορείς να δίνεις στον εαυτό σου, γιατί το αξίζεις!