11 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν το επόμενό σου ταξίδι στο Εξωτερικό

22.07.2025
11 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν το επόμενό σου ταξίδι στο Εξωτερικό
Freepik
Τα διεθνή ταξίδια είναι υπέροχα, αλλά η σωστή προετοιμασία τα κάνει πραγματικά απολαυστικά

Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό,πάντα υπάρχουν εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να σου χαλάσουν το ταξίδι αν τις ξεχάσεις. Από τις διαδικασίες στο αεροδρόμιο μέχρι τις διαφορετικές πρίζες και τοπικά μέσα μεταφοράς, κάθε χώρα λειτουργεί με τον δικό της ρυθμό. Και το να είσαι προετοιμασμένη, πίστεψέ με, κάνει όλη τη διαφορά.

Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι για το πρώτο σου διεθνές ταξίδι ή αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία σου εξόρμηση στο εξωτερικό, δες παρακάτω αυτά τα 11 tips που θα σου λύσουν τα χέρια.

1. Μην αφήνεις το διαβατήριο για τελευταία στιγμή

Αν δεν έχεις ήδη διαβατήριο, ξεκίνα τη διαδικασία όσο πιο νωρίς γίνεται. Και αν έχεις, δες την ημερομηνία λήξης, αν είναι μέσα στους επόμενους 6 μήνες από την ημερομηνία ταξιδιού, καλό είναι να το ανανεώσεις.

Η διαδικασία μπορεί να πάρει 4-6 εβδομάδες (χωρίς να υπολογίζουμε τα ταχυδρομεία), και ναι, μπορείς να το κάνεις πιο γρήγορα πληρώνοντας extra, αλλά γιατί να πετάς αυτά τα χρήματα όταν μπορείς να τα ξοδέψεις σε ένα ωραίο δείπνο στις διακοπές σου;

2. Υπολόγισε έξτρα χρόνο για αλλαγές πτήσεων και τελωνεία

Στα εσωτερικά ταξίδια μπορεί να βολευτείς και με 40λεπτο layover (αν και πάλι είναι ρίσκο), αλλά στο εξωτερικό δεν παίζεις έτσι. Πρέπει να περάσεις από τελωνείο, έλεγχο διαβατηρίων, ίσως και να παραλάβεις/ξαναπαραδώσεις τις αποσκευές σου.

Βάλε τουλάχιστον 2 ώρες ανάμεσα στις πτήσεις αν κάνεις στάση σε άλλη χώρα. Μην το ρισκάρεις, να χάσεις πτήση στο εξωτερικό δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο.

3. Πάρε έναν καλό αντάπτορα πρίζας

Οι πρίζες δεν είναι ίδιες παντού (ηλεκτροσόκ κανείς;). Οπότε, πάρε έναν universal αντάπτορα που να δουλεύει παντού και ξένοιασε. Είναι μια μικρή επένδυση που θα σου χρησιμεύει σε κάθε ταξίδι.

4. Δώσε βάση στην τάση ρεύματος (ναι, είναι σημαντικό!)

Οκ, έχεις τον αντάπτορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να βάλεις ό,τι να ’ναι στην πρίζα. Σε πολλές χώρες η τάση είναι 220V αντί για 110V που έχουν συνηθίσει κάποιες συσκευές (βλ. ΗΠΑ).

Κάποιοι φορτιστές (όπως κινητών) υποστηρίζουν πολλαπλές τάσεις, αλλά πιστολάκια, ισιωτικές κλπ. συνήθως όχι. Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά, πάρε και έναν μετατροπέα τάσης μαζί σου.

5. Ταξίδεψε με χειραποσκευή, θα με θυμηθείς

Το να προσπαθείς να σέρνεις τεράστια βαλίτσα σε πλακόστρωτα σοκάκια είναι απλά μαρτύριο. Είτε πηγαίνεις Παρίσι, είτε Πράγα, είτε Ρώμη, το carry-on είναι φίλος σου. Θα σε γλιτώσει από σκάλες, καθυστερήσεις στις αποσκευές και γενικά θα κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Ναι, θα χρειαστεί να πακετάρεις έξυπνα, αλλά αξίζει 100%.

6. Ρύθμισε PIN για την πιστωτική σου

Στην Ευρώπη (και όχι μόνο), το να “σκανάρεις” την κάρτα και να υπογράφεις δεν είναι πάντα αρκετό. Συχνά θα σου ζητήσουν PIN, ειδικά για αυτόματα μηχανήματα (εισιτήρια, ΑΤΜ κλπ). Αν δεν έχεις PIN, απλά πάρε τηλέφωνο την τράπεζα πριν φύγεις και ρύθμισέ το.

7. Απόφυγε τις χρεώσεις περιαγωγής με eSIM

Πες “όχι” στο να επιστρέφεις από διακοπές και να σε περιμένει λογαριασμός κινητού σαν ενοίκιο. Οι διεθνείς χρεώσεις είναι πανάκριβες. Αν η συσκευή σου το υποστηρίζει, κατέβασε eSIM. Υπάρχουν apps όπως το Airalo, που με λίγα ευρώ σου δίνουν δεδομένα για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Εύκολο, φθηνό και δεν χρειάζεσαι καν φυσική κάρτα SIM.

8. Μην αλλάζεις χρήματα στο αεροδρόμιο

Το airport exchange είναι το αντίστοιχο του τουριστικού μενού με €25 μακαρονάδα. Κράτα το για την ανάγκη. Αν χρειάζεσαι μετρητά, καλύτερα:

  • Να τα παραγγείλεις από την τράπεζά σου πριν φύγεις

  • Ή να τα βγάλεις από ΑΤΜ στον προορισμό σου (με προσοχή στα τέλη βέβαια).

9. Δες αν η κάρτα σου έχει τέλη εξωτερικού

Ένα 2-3% σε κάθε συναλλαγή μοιάζει λίγο, αλλά άθροισέ το στο τέλος του ταξιδιού και θα καταλάβεις. Αν ταξιδεύεις συχνά ή θες να το κάνεις πιο οικονομικά, δες κάρτες χωρίς τέλη εξωτερικού (όπως η Chase Sapphire Preferred, για παράδειγμα).

10. Τσέκαρε αν χρειάζεσαι ειδική άδεια εισόδου στη χώρα

Κάποιες χώρες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο) ζητούν να έχεις προεγκριμένη ταξιδιωτική άδεια (ETA). Αυτό δεν είναι visa, αλλά είναι απαραίτητο για να μπεις. Πριν κλείσεις εισιτήρια, κάνε ένα check στις επίσημες σελίδες της χώρας προορισμού. Κανείς δεν θέλει να τον κρατάνε στο αεροδρόμιο γιατί ξέχασε να συμπληρώσει μια φόρμα.

11. Σκέψου το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής ασφάλισης

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να το σκέφτεσαι, αλλά... μπορεί να συμβούν πράγματα. Από καθυστερήσεις πτήσεων μέχρι ιατρικά περιστατικά. Η ταξιδιωτική ασφάλιση σε καλύπτει σε όλα αυτά. Μπορείς να την αγοράσεις ξεχωριστά ή να ελέγξεις αν την προσφέρει η πιστωτική σου κάρτα όταν πληρώνεις με αυτήν τα εισιτήρια. Δεν είναι κακή ιδέα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Τα διεθνή ταξίδια είναι υπέροχα, αλλά η σωστή προετοιμασία τα κάνει πραγματικά απολαυστικά. Με λίγη οργάνωση από πριν, θα μπορείς να επικεντρωθείς στα ωραία: τη βόλτα, το φαγητό, τους ανθρώπους, τις στιγμές.

Καλό σου ταξίδι!

Τελευταία τροποποίηση στις 23.07.2025 - 00:57