Πώς να ξεφορτωθείς το τηγανόλαδο με έναν απλό και καθαρό τρόπο

Πώς να ξεφορτωθείς το τηγανόλαδο με έναν απλό και καθαρό τρόπο
Freepik
Ένα tip που μας άρεσε πολύ!

Το τηγάνισμα είναι από τους πιο γρήγορους τρόπους για να ετοιμάσουμε φαγητό και να απολαύσουμε γεύσεις που αγαπάμε. Από πατάτες μέχρι κολοκυθάκια και ψαράκια, όλα αποκτούν εκείνη τη χαρακτηριστική τραγανή υφή που δύσκολα αντιστέκεται κανείς.

Όμως, κάθε φορά που τελειώνουμε με το τηγάνισμα, μένει πίσω το γνωστό... βάσανο: τι κάνουμε με το λάδι που περίσσεψε στο τηγάνι;

Πολλοί από συνήθεια το αδειάζουν στον νεροχύτη, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Το τηγανόλαδο κολλάει στους σωλήνες, τους βουλώνει και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αποχέτευση.

Επιπλέον, καταλήγει στο περιβάλλον, μολύνοντας νερά και έδαφος. Άλλοι το πετάνε όπως-όπως στα σκουπίδια, αλλά αν δεν το κάνουν σωστά, συχνά δημιουργούνται διαρροές, μυρωδιές και λεκέδες στον κάδο.

Η λύση είναι απλή, οικονομική και πρακτική. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο αλουμινόχαρτο και χαρτί κουζίνας.

cook-mixing-rice-with-calamari-rings-vegetables-frying-pan_212e6.jpg

Freepik

Το κόλπο βήμα-βήμα

Φτιάξε ένα αυτοσχέδιο ποτηράκι

Πάρε ένα κανονικό ποτήρι και τύλιξέ το γύρω-γύρω με αρκετό αλουμινόχαρτο. Μόλις το βγάλεις, θα έχεις ένα «ποτήρι» μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο, έτοιμο να υποδεχθεί το λάδι.

Περίμενε να κρυώσει το λάδι

Είναι σημαντικό να αφήσεις το λάδι να πέσει σε θερμοκρασία δωματίου για να αποφύγεις ατυχήματα και να μην καεί το αλουμινόχαρτο.

Άδειασέ το μέσα

Ρίξε προσεκτικά το λάδι στο αυτοσχέδιο ποτηράκι. Το αλουμινόχαρτο είναι αρκετά ανθεκτικό για να το κρατήσει, αλλά καλό είναι να έχεις βάλει αρκετές στρώσεις για σιγουριά.

Σκούπισε το τηγάνι

Με χαρτί κουζίνας μάζεψε τα υπολείμματα λαδιού από το τηγάνι. Αυτό το χαρτί το ρίχνεις κι αυτό μέσα στο αλουμινόχαρτο. Έτσι απορροφάται ό,τι έχει μείνει και μειώνεται ο κίνδυνος να στάξει.

Κλείσε καλά και πέτα το

Βάλε επιπλέον χαρτί από πάνω, δίπλωσε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, σφράγισέ το και πέτα το κατευθείαν στα σκουπίδια. Δεν θα έχεις διαρροές ούτε δυσάρεστες μυρωδιές.

@thehackguide1 Just in case your mom didn't teach you. #kitchenhacks #useful #advice #cookinghacks #kitchen ♬ Cruel Summer - Taylor Swift

chef-preparing-delicious-burger-meat-restaurant_442d7.jpg

Γιατί να το κάνεις έτσι;

Κρατάς την κουζίνα σου καθαρή και χωρίς λεκέδες.

Προστατεύεις τους σωλήνες και γλιτώνεις ακριβά ξεβουλώματα.

Δεν μολύνεις το περιβάλλον, αφού το λάδι είναι απόβλητο που δεν διαλύεται εύκολα.

Χρησιμοποιείς απλά υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι.

Αυτό το μικρό tip μπορεί να σου αλλάξει τη ρουτίνα στην κουζίνα. Κάνει τη διαδικασία γρήγορη, καθαρή και κυρίως ασφαλή. Την επόμενη φορά που θα τηγανίσεις, δοκίμασέ το – θα δεις πόσο πιο εύκολο θα γίνει να ξεφορτωθείς το τηγανόλαδο χωρίς άγχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 01.10.2025 - 19:55