Τα social media έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κάνουμε τα πάντα. Έχουν αλλάξει το πώς βγαίνουμε ραντεβού, πώς χτίζουμε καριέρες, πώς ψυχαγωγούμαστε, πώς μαθαίνουμε νέα πράγματα και πώς διατηρούμε τις σχέσεις μας. Ως “ψηφιακή ιθαγενής”, αρχικά αντιστάθηκα σε αυτή την αλλαγή, νοσταλγώντας τις «παλιές καλές εποχές», ξέρεις, τότε που κάθε πτυχή της ζωής μας δεν επηρεαζόταν από το κινητό μας. Αυτή η αντίσταση βασιζόταν κυρίως στις αρνητικές επιπτώσεις, όπως η επιδημία μοναξιάς και ο εθισμός στο κινητό. Αλλά αφού αποστασιοποιήθηκα και το είδα από άλλη οπτική, συνειδητοποίησα ότι τα social media προσφέρουν και πολλά θετικά, με κυριότερο την ικανότητά τους να μας συνδέουν.
Τι είναι οι “τέταρτοι χώροι” (fourth spaces);
Ο όρος “fourth spaces” επινοήθηκε από την Eventbrite και αναφέρεται σε χώρους που δημιουργούνται σκόπιμα για να συγκεντρώνονται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα στην πραγματική ζωή, βασισμένα σε κοινότητες που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο. Ουσιαστικά, αυτοί οι χώροι γεφυρώνουν τον κόσμο του διαδικτύου με τον φυσικό κόσμο, και δεν είναι τυχαίο που αποκτούν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε πραγματικές φιλίες.
Γιατί χρειαζόμαστε τους τέταρτους χώρους
Ζούμε σε μια εποχή όπου μπορούμε να κάνουμε swipe, like ή comment και να “συνδεθούμε” με άλλους μέσα σε δευτερόλεπτα. Όμως, σύμφωνα με την Eventbrite, αυτή η μέθοδος δεν μας ικανοποιεί πλέον. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 95% των ατόμων ηλικίας 18–35 ετών ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τα online ενδιαφέροντά του μέσω εκδηλώσεων και συναντήσεων στην πραγματική ζωή. Και ο βασικός λόγος πίσω από αυτό; Η ανάγκη να κάνουμε νέους φίλους.
Μέσα από την απομόνωση των τελευταίων ετών και την κρίση μοναξιάς, είναι φανερό ότι όλοι μας θέλουμε μια αλλαγή. Οι “τέταρτοι χώροι” λειτουργούν ως το επόμενο βήμα στις σχέσεις, πέρα από τις online αλληλεπιδράσεις. Από εβδομαδιαίες λέσχες ανάγνωσης μέχρι συναντήσεις σε πάρκα για ζωγραφική, αυτοί οι χώροι μας βοηθούν να συνδεθούμε, να εκφραστούμε και να χτίσουμε κοινότητες στον φυσικό κόσμο.
Πώς να προσθέσεις έναν τέταρτο χώρο στη ζωή σου
1. Κατέγραψε τα ενδιαφέροντά σου
Το πρώτο βήμα για να βρεις έναν τέταρτο χώρο είναι να εντοπίσεις τα ενδιαφέροντά σου. Θες να γίνεις πιο υγιής; Θες να μάθεις κάτι νέο ή να δημιουργήσεις τέχνη; Ρίξε μια ματιά στο τι σου εμφανίζεται συχνά στα social, τι ακολουθείς και πού σχολιάζεις. Όλα αυτά είναι σημάδια για το πού ανήκεις διαδικτυακά, και μπορούν να σε καθοδηγήσουν στο πού μπορείς να ανήκεις offline.
2. Κάνε έρευνα για υπάρχοντες τέταρτους χώρους
Μόλις καταλάβεις τι σε ενδιαφέρει, ξεκίνα να ψάχνεις. Χρησιμοποίησε το Google, τα social media, την Eventbrite, το Geneva ή άλλες πλατφόρμες για να βρεις εκδηλώσεις, λέσχες ή συναντήσεις στην περιοχή σου. Μπορεί το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου να έχει book club, ή το κατάστημα με είδη χειροτεχνίας να διοργανώνει βραδιές κατασκευών. Αν το ενδιαφέρον σου είναι πιο συγκεκριμένο (π.χ. fan μιας σειράς ή gaming), ψάξε για watch parties ή game nights.
3. Ή δημιούργησε εσύ τον δικό σου τέταρτο χώρο
Αν δεν βρίσκεις κάτι που σε καλύπτει, δημιούργησέ το! Φτιάξε μια ψηφιακή αφίσα στο Canva και προσκάλεσε κόσμο για κάτι απλό, όπως μια βραδιά trivia, ένα κυριακάτικο yoga meetup στο πάρκο, ή μια ακρόαση του νέου άλμπουμ του αγαπημένου σου καλλιτέχνη στο σαλόνι σου. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, να χαλαρώνεις και να χτίζεις σχέσεις με φυσικό τρόπο.
Ιδέες για τέταρτους χώρους:
-
Γαστρονομικοί κύκλοι: μαθήματα μαγειρικής, θεματικά δείπνα, δείπνα με κοινότητες.
-
Live κοινωνικές λέσχες: συναυλίες, stand-up comedy, θεατρικές παραστάσεις.
-
Συναντήσεις παιχνιδιών: επιτραπέζια, quiz nights, αθλητικά events.
-
Δημιουργικά εργαστήρια: ζωγραφική, φωτογραφία, κεραμική, βιντεογραφία.
-
Συναντήσεις fandom: προβολές ταινιών, cosplay εκδηλώσεις, TV nights.
-
Υγιεινές συναντήσεις: ομάδες για τρέξιμο, hiking, yoga, mindfulness.
4. Κάνε υπομονή με τη διαδικασία
Οι φιλίες δεν γίνονται σε μια μέρα. Χρειάζονται περίπου 112 ώρες για να μετατραπεί ένας άγνωστος σε φίλο, σύμφωνα με έρευνες. Μην απογοητεύεσαι αν δεν “δέσεις” με κάποιον από την αρχή. Συνέχισε να πηγαίνεις σε εκδηλώσεις, μαθήματα και συναντήσεις. Η αρθρογράφος, για παράδειγμα, γνώρισε τους καλύτερους της φίλους σε εβδομαδιαία μαθήματα κολύμβησης, αλλά όχι από το πρώτο ή δεύτερο μάθημα. Χρειάστηκε χρόνος, αλλά άξιζε.
5. Βάλε το στο πρόγραμμά σου
Ο χρόνος δεν θα εμφανιστεί από μόνος του, πρέπει να είμαστε συνειδητοί. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα, αλλά προσπάθησε να κρατάς μια σταθερή συχνότητα. Δες το σαν στόχο: να γεφυρώνεις σταθερά τον online και offline κόσμο σου και να δίνεις στον εαυτό σου περισσότερες ευκαιρίες για πραγματική σύνδεση.
Με λίγα λόγια: Οι “τέταρτοι χώροι” είναι το μέλλον των σχέσεων για τη γενιά των Millennials και Gen-Z. Μας βοηθούν να ξεφύγουμε από τις οθόνες, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους και, το πιο σημαντικό, να δημιουργήσουμε ουσιαστικές φιλίες στην πραγματική ζωή.