Συχνά υποτιμημένος, ο μάραθος μπορεί πραγματικά να απογειωθεί γαστρονομικά όταν μαγειρευτεί όπως πρέπει. Με αυτή την απλή, εποχική συνταγή, θα αναρωτηθείτε πώς ζούσατε χωρίς αυτόν.
Πώς να προετοιμάσετε σωστά τον μάραθο
Ξεκινήστε καθαρίζοντάς τον. Αφαιρέστε τα φθαρμένα εξωτερικά φύλλα του μάραθου. Τα κοτσάνια και τα φύλλα του είναι εδώδιμα και μπορούν να προστεθούν στο πιάτο σας (αποφύγετε όμως το βράσιμο, γιατί λιώνουν, προσθέστε τα προς το τέλος του μαγειρέματος). Αν προτιμάτε τις καρδιές του μάραθου, το πιο τρυφερό μέρος, κρατήστε τα εξωτερικά φύλλα για ζωμό ή σούπα.
Ο μάραθος έχει συχνά μια διακριτική πικράδα. Για να την εξουδετερώσετε, η καλύτερη μέθοδος είναι το ψήσιμο και η καραμελοποίηση. Μπορείτε επίσης να τον μαγειρέψετε σε σιρόπι. Σοτάρετέ τον σε κατσαρολάκι με βάση από νερό, λευκό κρασί (ή τζιν με ή χωρίς αλκοόλ) και μπαχαρικά όπως ροζ πιπέρι, μούρα αρκεύθου και αρωματικά βότανα. Προσθέστε ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να βράσει και να σιγομαγειρευτεί για περίπου είκοσι λεπτά.
Αν σας αρέσει η διακριτική γεύση γλυκάνισου, μπορείτε να τον καταναλώσετε και ωμό, πολύ λεπτά κομμένο (π.χ. με μαντολίνο). Συνδυάστε τον με μια σάλτσα από εσπεριδοειδή για οξύτητα ή με μια βινεγκρέτ με σμέουρα για ισορροπία γλυκύτητας.
Η συνταγή για μάραθο κονφί με πολέντα
Η Camille (@les_tips_de_cam στο Instagram) δημιούργησε μια υπέροχη συνταγή με μάραθο κονφί, σερβιρισμένο με πολέντα και αφράτη ρικότα. Δημοσίευσε μάλιστα βίντεο με όλα τα στάδια της συνταγής, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.
Για την προετοιμασία του μάραθου, η Camille τον κόβει σε ωραία κομμάτια (περίπου σε τέταρτα) και τα τοποθετεί σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες. Τα αλατοπιπερώνει και τα περιχύνει με ελαιόλαδο, καλύπτοντάς τα με αλουμινόχαρτο (ή αντικολλητικό χαρτί). Έτσι, ο μάραθος ψήνεται μέσα στο λάδι και καραμελώνει. Στη συνέχεια, ετοιμάζει μια κρεμώδη πολέντα, την οποία σερβίρει με τον καραμελωμένο μάραθο και τα κοτσάνια/φύλλα του μάραθου λεπτοκομμένα (σχεδόν σε μπρουνουάζ). Αρωματίζει με λεμόνι και φρέσκα μυρωδικά. Τις ακριβείς ποσότητες μπορείτε να τις βρείτε στο προφίλ της Camille.
Τέλος, μην πετάξετε το λάδι στο οποίο ψήθηκε ο μάραθος! Μόλις κρυώσει, μεταφέρετέ το σε γυάλινο βάζο, θα το χρησιμοποιήσετε ξανά στο μαγείρεμα ή για να αρωματίσετε σαλάτες.
Διαβάστε ακόμα
Μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας - Η συνταγή
Φτιάξε τυρένια μίνι κράκερς με 4 υλικά, που είναι πολύ καλύτερα από τα έτοιμα του σούπερ μάρκετ