Ένα εύκολο, γρήγορο, χορταστικό γλυκάκι-κέρασμα είναι τα γαλλικά palmiers. Eίναι λεπτά, τραγανά γλυκά από σφολιάτα και ζάχαρη, με χαρακτηριστικό σχήμα που θυμίζει καρδιά ή φοινικόφυλλο (από όπου προέκυψε και το όνομα palmier = φύλλο φοινικιάς).
Εμφανίζονται στη γαλλική pâtisserie του 19ου αιώνα, όταν η σφολιάτα έγινε πιο διαδεδομένη και άρχισαν να δημιουργούνται απλά, “ξηρά” γλυκά που βασίζονταν σε καραμέλωμα ζάχαρης.
Ανήκουν στα λεγόμενα viennoiseries δηλαδή προϊόντα ανάμεσα σε ψωμί και γλυκό (όπως τα κρουασάν, pain au chocolat κτλ.).
Παρότι δεν είναι παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ταιριάζουν υπέροχα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο επειδή:
Είναι εύκολες & γρήγορες για γιορτινά κεράσματα όπως π.χ. αν καλέσεις φίλους να στολίσετε το δέντρο
Μπορούν να πάρουν χριστουγεννιάτικα αρώματα (κανέλα, μπαχάρι, πορτοκάλι)
Το σχήμα τους θυμίζει καρδιά ή φιόγκο, που συνδέεται αισθητικά με γιορτές
Είναι πάρα πολύ εύκολο να φτιάξεις palmiers γιατί κατά βάση χρειάζεσαι μόνο ένα φύλλο σφολιάτας και ζάχαρη.
Διπλώνεις τη σφολιάτα πασπαλίζοντας τις στρώσεις με ζάχαρη όπως θα δεις στο βίντεο, κόβεις και ψήνεις.
Για να τις κάνεις ακόμα πιο εντυπωσιακές, βάζεις σοκολάτα με κορνέ ή βουτάς το κάτω μέρος τους σε λιωμένη σοκολάτα, λευκή ή γάλακτος.
Επίσης μπορείς να φτιάξεις ένα μίγμα κανελοζάχαρης αντί για σκέτη ζάχαρη ώστε να θυμίζουν στη γεύση cinnamon rolls.
Αν θέλεις να γυαλίζουν, πριν τα ψήσεις άλειψε τα palmiers σου με χτυπημένο αυγό.