Ο πιο εύκολος τρόπος να κάνεις σκορδάτες πατάτες ογκρατέν (ιδανικές για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι)

Ο πιο εύκολος τρόπος να κάνεις σκορδάτες πατάτες ογκρατέν (ιδανικές για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι)
Και όχι μόνο!

Τα συνοδευτικά σε ένα γιορτινό τραπέζι ει΄ναι πάντα ένας πονοκέφαλος. Πρέπει να είναι μπουγιόζικα, χορταστικά, να ταιριάζουν συνήθως με κρέας και να είναι νόστιμα γιατί κάποιοι καλεσμένοι τρώνε μόνο το συνοδευτικό και όχι το κυρίως.

Ανακαλύψαμε λοιπόν στη Foodmuse τον πιο εύκολο, νόστιμο και γρήγορο τρόπο να φτιάξεις αρκετή ποσότητα από πατάτες ογκρατέν που θα ψήσεις στον φούρνο για λίγη ώρα και θα ικανοποιήσεις πολλούς ουρανίσκους.

Υλικά

  • 9–12 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • Περίπου 170 g τυρί κρέμα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένος μαϊντανός
  • 1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 2 φλιτζάνια τριμμένη γραβιέρα
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα Reggiano, τριμμένη, συν λίγη extra για το τελείωμα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • Σχοινόπρασο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πρώτα, κόψτε την κορυφή από το σκόρδο και ράντισέ το με λίγο ελαιόλαδο. Τύλιξέ το σε αλουμινόχαρτο και ψήσε στους 190°C για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, χτύπησε σε μπλέντερ το γάλα, το ψημένο σκόρδο, το τυρί κρέμα, τα μπαχαρικά, 1/4 φλιτζανιού γραβιέρα, την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος.

Κόψε τις πατάτες αρκετά λεπτές, αλλά όχι τόσο λεπτές ώστε να διαλύονται (ιδανικά με τη φλούδα αφού τις έχεις πλύνει πάρα πολύ καλά).

Βουτύρωσε ένα πυρέξ και στρώσε τις πατάτες σε στρώσεις όπως στο βίντεο.

Περίχυσέ τες με το μείγμα της κρέμας και πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί.

Κάλυψε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήσε στους 200°C για 45 λεπτά (στη μεσαία σχάρα).

Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και ψήσε για άλλα 15–20 λεπτά.

Τέλος, πασπαλίστε με φρέσκο σχοινόπρασο, μαύρο πιπέρι και λίγη παρμεζάνα πριν το σερβίρεις.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτό το βίντεο θα αλλάξει τον τρόπο που έβλεπες μέχρι σήμερα μια απλή ομελέτα

Δεν φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις σπιτικό ντονέρ, χωρίς ύποπτα πρόσθετα!

Τελευταία τροποποίηση στις 03.12.2025 - 14:28