Πολλές φορές πετάμε τρόφιμα χωρίς λόγο, επειδή βλέπουμε ότι πέρασε η ημερομηνία στη συσκευασία. Όμως σε αρκετά προϊόντα, αυτή η ημερομηνία αφορά κυρίως την ποιότητα και όχι απαραίτητα την ασφάλεια. Με λίγη κοινή λογική και σωστή αποθήκευση, μπορούμε συχνά να τα χρησιμοποιήσουμε για περισσότερο καιρό.
Παρακάτω βρίσκονται τρόφιμα που γενικά “κρατάνε” περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.
1. Γάλα
Το γάλα συνήθως χαλάει με τη μύτη και τα μάτια, όχι με την ημερομηνία.
Αν μυρίζει φυσιολογικά, δεν έχει σβολιάσει και έχει παραμείνει στο ψυγείο, συχνά διατηρείται 2–3 μέρες παραπάνω.
Αν δεις αλλοιώσεις ή άσχημη μυρωδιά, το πετάς.
2. Ψωμί
Το ψωμί δεν "χαλάει" εύκολα· απλώς μπαγιατεύει.
Μπορείς να το φρυγανίσεις, να το κάνεις κρουτόν ή να το καταψύξεις για να κρατήσει περισσότερο.
Αν όμως δεις μούχλα, εννοείται το στέλνεις στον κάδο.
3. Αυγά
Τα αυγά διατηρούνται συχνά εβδομάδες μετά την ημερομηνία, αρκεί να έχουν μείνει στο ψυγείο.
Κλασικό τεστ: βάλε το αυγό σε ένα μπολ με νερό.
Αν βυθιστεί, είναι καλό.
Αν επιπλέει, πέτα το.
4. Κονσέρβες
Οι κονσέρβες έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
Αν παραμένουν άθικτες, χωρίς βαθουλώματα, σκουριά ή φούσκωμα, το περιεχόμενο διατηρείται για χρόνια.
Αν όμως η κονσέρβα είναι φουσκωμένη, είναι επικίνδυνη.

Photo by Letícia Rabez on Unsplash
5. Μακαρόνια και ρύζι
Προϊόντα όπως μακαρόνια και ρύζι, όταν είναι άβραστα και σε σφραγισμένη συσκευασία, κρατούν για μήνες ή και χρόνια μετά την ημερομηνία.
Αρκεί να τα αποθηκεύεις σε ξηρό, δροσερό μέρος και να μην έχουν έντομα ή άσχημη μυρωδιά.
6. Φυστικοβούτυρο
Το φυστικοβούτυρο έχει φυσικά έλαια που το βοηθούν να συντηρείται για πολύ καιρό.
Μετά την ημερομηνία ίσως αλλάξει ελαφρώς η γεύση, αλλά συνήθως παραμένει ασφαλές αν δεν έχει μούχλα ή περίεργη οσμή.
7. Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά δεν χαλάνε εύκολα· απλώς χάνουν το άρωμά τους.
Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και χρόνια μετά, αρκεί να μην έχουν υγρασία ή σβώλους.
8. Σκληρά τυριά
Τυριά όπως γραβιέρα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.
Αν εμφανιστεί λίγη μούχλα στην επιφάνεια, συνήθως αρκεί να την κόψεις από γύρω γύρω και να κρατήσεις το υπόλοιπο.

Photo by Kelvin Zyteng on Unsplash
9. Κατεψυγμένα λαχανικά
Στην κατάψυξη, τα λαχανικά διατηρούνται για μήνες ακόμα και μετά την ημερομηνία.
Μπορεί να χάσουν λίγο σε υφή, αλλά παραμένουν ασφαλή.
Το μόνο που τα χαλάει είναι η απόψυξη και ξανά κατάψυξη.
10. Σόδα (αναψυκτικά)
Τα αναψυκτικά δεν χαλάνε εύκολα.
Μετά την ημερομηνία λήξης μπορεί να χάσουν ανθρακικό, αλλά παραμένουν κατά κανόνα ασφαλή εφόσον το κουτάκι ή το μπουκάλι δεν έχει φουσκώσει.

Photo by Benyamin Bohlouli on Unsplash
11. Μέλι
Το μέλι είναι από τα λίγα τρόφιμα που ουσιαστικά δεν χαλάει ποτέ.
Μπορεί να κρυσταλλώσει, αλλά αυτό διορθώνεται αν το ζεστάνεις ελαφρά σε μπεν-μαρί.
12. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα διατηρείται περισσότερο από τις γάλακτος.
Αν εμφανίσει λευκή “πούδρα” στην επιφάνεια (bloom), δεν είναι χαλασμένη, έχει απλώς αλλάξει η υφή.
Να θυμάσαι λοιπόν. Πολλά τρόφιμα παραμένουν ασφαλή πέρα από την ημερομηνία τους, αρκεί να τα αποθηκεύεις σωστά και να χρησιμοποιείς τις αισθήσεις σου: όψη, μυρωδιά, γεύση. Η ημερομηνία στη συσκευασία συχνά αφορά την ποιότητα, όχι την ασφάλεια.
Διαβάστε ακόμα
Κολλάει το βούτυρο στο μαχαίρι; Ιδού ένα κόλπο για να το κόβεις εύκολα
Μαγείρεψε ξανά με ό,τι περίσσεψε: Πώς να μετατρέπεις το χθεσινό φαγητό σε κάτι καινούριο
Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος να ανοίξεις μια κονσέρβα χωρίς να γίνει... μακελειό