Αν έχεις κατοικίδιο, ξέρεις καλά πως δεν είναι απλώς ένα ζώο: είναι φίλος, σύντροφος, «παιδί» και μικρός συγκάτοικος που διεκδικεί αγάπη, φροντίδα και προσοχή. Όμως έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι μπορεί να ζηλεύει; Ναι, όπως ακριβώς κι ένας άνθρωπος! Και αυτή η «ζήλια» είναι μια χαριτωμένη, αλλά και σημαντική ένδειξη συναισθημάτων.
Τι σημαίνει «ζηλεύει» ένα κατοικίδιο;
Η ζήλια στα ζώα δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτή των ανθρώπων. Δε θα σου κάνει σκηνή ή passive-aggressive σχόλια (ευτυχώς!), αλλά μπορεί να δείξει σημάδια ανασφάλειας ή διεκδίκησης της προσοχής σου όταν κάποιος ή κάτι άλλο τραβά το ενδιαφέρον σου.
Σύμφωνα με μελέτες, ειδικά οι σκύλοι παρουσιάζουν συμπεριφορές που μοιάζουν με ζήλια όταν ο άνθρωπός τους δείχνει στοργή σε άλλους, είτε πρόκειται για άλλο ζώο, είτε για… καινούργιο αγόρι.

Unsplash
Ποια είναι τα βασικά σημάδια;
1. Παρεμβατική συμπεριφορά
Το σκυλάκι σου χώθηκε ανάμεσα σε σένα και τον φίλο σου στον καναπέ; Η γατούλα σου σκαρφάλωσε στα γόνατά σου όταν μιλούσες στο τηλέφωνο; Δεν είναι τυχαίο. Συχνά τα κατοικίδια θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σου όταν αισθάνονται πως τη χάνουν.
2. Αλλαγή στη συμπεριφορά
Ένας σκύλος που ήταν πάντα γλυκός, μπορεί να γίνει ξαφνικά γκρινιάρης ή θορυβώδης, ενώ μια γάτα μπορεί να κρυφτεί ή να αρχίσει να σου γυρνάει την πλάτη. Μην το πάρεις προσωπικά, το κάνουν για να σου δείξουν πως «κάτι άλλαξε».
3. Υπερβολική ανάγκη για χάδια
Αν το κατοικίδιό σου αρχίζει να σου κολλάει συνεχώς, να σε γλείφει, να ζητάει αγκαλιές ή να σε κοιτάζει στα μάτια έντοντα, τότε πιθανότατα διεκδικεί ξανά την προσοχή σου.
4. Απρόσμενες «σκανταλιές»
Κάποιες φορές, η ζήλια μπορεί να μεταφραστεί σε… μικρές πράξεις «εκδίκησης». Ένα παπούτσι που καταστράφηκε, ένα χαλί που έγινε τουαλέτα ή ένα ρολό χαρτιού που έγινε παιχνίδι, ίσως κρύβει πίσω του ένα απλό μήνυμα: «Μη με ξεχνάς!».

Unsplash
Πότε εμφανίζεται συνήθως αυτή η ζήλια;
- Όταν έρχεται νέο μέλος στην οικογένεια: ένας άλλος σκύλος, μια γάτα ή ακόμα κι ένα μωρό.
- Όταν περνάς χρόνο με άλλους ανθρώπους μπροστά του: είτε πρόκειται για ραντεβού είτε για φίλους που αγαπούν τα ζώα.
- Όταν αλλάζει η ρουτίνα σας: δουλεύεις περισσότερες ώρες, λείπεις συχνά ή έχεις λιγότερο χρόνο για παιχνίδι και βόλτες.
Πώς να το χειριστείς
Μην προσπαθήσεις να «συνετίσεις» το κατοικίδιό σου για τέτοιες αντιδράσεις. Δεν κάνει κάτι «κακό», απλά σου εκφράζει ένα συναίσθημα.
- Δώσε του χρόνο και καθημερινή σταθερότητα.
- Μοίρασε δίκαια τα χάδια και την προσοχή σου.
- Μίλα του. Μπορεί να μη σε καταλαβαίνει απόλυτα, αλλά νιώθει τον τόνο σου.
- Δημιούργησε νέες θετικές εμπειρίες μαζί του: καινούργια παιχνίδια, βόλτες, μικρές ανταμοιβές.

Unsplash
Και στο τέλος της ημέρας…
Η ζήλια του κατοικίδιου σου είναι στην ουσία ένας καθρέφτης της αγάπης του. Δε ζηλεύει από κακία, αλλά από το φόβο μην το ξεχάσεις. Και πόσο συγκινητικό είναι να σε αγαπούν έτσι. Άδολα, απόλυτα, με μάτια που λάμπουν μόλις περάσεις την πόρτα.
Οπότε, την επόμενη φορά που ο σκυλάκος σου χώσει τη μουσούδα του ανάμεσα σε σένα και τον καινούργιο σου φλερτ, απλώς χαμογέλα. Είσαι ένας τυχερός άνθρωπος: κάποιος σε ζηλεύει… από αγάπη!