Μια σαλάτα μπορεί να είναι το πιο βαρετό ή το πιο απολαυστικό γεύμα της ημέρας. Όλα εξαρτώνται από το πώς τη «ντύνεις». Το dressing είναι αυτό που δίνει γεύση, ισορροπεί τα υλικά, αναδεικνύει τις υφές και κάνει το πιάτο ολοκληρωμένο. Το μυστικό είναι να είναι ελαφρύ, γευστικό και να ταιριάζει με το ύφος της σαλάτας.
Το βασικό τρίπτυχο: οξύτητα, λιπαρό και γεύση
Ένα σωστό dressing χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα (όπως το λεμόνι ή το ξίδι), το λιπαρό (όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο) και ένα στοιχείο που χαρίζει βάθος στη γεύση (όπως η μουστάρδα, το μέλι ή το γιαούρτι). Από εκεί και πέρα, μπορείς να πειραματιστείς άφοβα με βότανα, μπαχαρικά ή ακόμα και φρούτα.
Dressing με ελαιόλαδο και λεμόνι
Κλασικό και πάντα επιτυχημένο. Ανακάτεψε ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, πιπέρι και αν θες, μια πρέζα ρίγανη ή θυμάρι. Είναι ιδανικό για πράσινες σαλάτες, ντομάτα ή ακόμα και όσπρια. Δίνει δροσιά και κάνει κάθε μπουκιά να έχει αυτή τη μεσογειακή σπιρτάδα.

Unsplash
Dressing με γιαούρτι και μέλι
Αν θέλεις κάτι πιο κρεμώδες, αυτός ο συνδυασμός είναι ό,τι πρέπει. Ανάμειξε στραγγιστό γιαούρτι, λίγο μέλι, χυμό λεμονιού και μουστάρδα Dijon. Το αποτέλεσμα είναι δροσερό, απαλό και ταυτόχρονα γεμάτο χαρακτήρα. Ταιριάζει υπέροχα με σαλάτες που έχουν ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο ή μήλο.
Dressing με αβοκάντο και λάιμ
Πιο εξωτικό, αλλά απίστευτα θρεπτικό. Λιώσε ένα ώριμο αβοκάντο και πρόσθεσε χυμό λάιμ, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και κόλιανδρο. Μπορείς να το αραιώσεις με νερό για πιο ρευστή υφή. Ταιριάζει τέλεια με σαλάτες που έχουν καλαμπόκι, φασόλια ή ψητά λαχανικά.
Dressing με βαλσάμικο και μουστάρδα
Αυτό το dressing χαρίζει γλυκόξινη νοστιμιά που δεν περνά απαρατήρητη. Ανακάτεψε ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξίδι, μουστάρδα Dijon και λίγο μέλι. Είναι το ιδανικό ταίρι για πράσινες σαλάτες με φρούτα, όπως ρόδι ή φράουλες, και δίνει μια gourmet πινελιά χωρίς καμία υπερβολή.

Unsplash
Μικρά tips για τέλεια υφή
Αν θέλεις το dressing να «αγκαλιάζει» κάθε φύλλο, χτύπα το καλά με σύρμα ή σε βαζάκι μέχρι να γίνει ομοιογενές. Επίσης, φρόντισε να το προσθέτεις τελευταία στιγμή για να μείνουν τα λαχανικά τραγανά. Και φυσικά, κράτησε το υπόλοιπο στο ψυγείο για 2-3 μέρες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα θελήσεις άλλη μια νόστιμη σαλάτα.
Η σαλάτα που αξίζει
Όταν το dressing είναι σωστά φτιαγμένο, η σαλάτα δεν είναι απλώς «κάτι υγιεινό». Γίνεται κάτι που απολαμβάνεις, που περιμένεις να φας με χαρά. Κι αυτό είναι το ζητούμενο: να κάνεις την υγιεινή διατροφή μια πραγματικά νόστιμη συνήθεια.