Πολλοί γονείς φαντάζονται ότι τα παιδιά τους θα αγαπηθούν αυτόματα, έτσι απλά, μόνο και μόνο επειδή είναι αδέλφια. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη. Από την πρώτη κιόλας μέρα που το δεύτερο παιδί έρχεται στο σπίτι, ο μεγαλύτερος αδελφός ή η μεγαλύτερη αδελφή πρέπει να διαχειριστεί ένα τεράστιο «γιατί δεν είμαι πια το κέντρο του κόσμου;».
Η ζήλια, η σύγκριση και η ανάγκη για μοναδικότητα δεν είναι σημάδια κακού χαρακτήρα. Είναι κομμάτια της ανάπτυξης. Κι εκεί είναι που χρειάζεται να μπεις εσύ. Όχι για να τα καταπιέσεις, αλλά για να τα αναγνωρίσεις, να τα ονοματίσεις και να τα μαλακώσεις.

Unsplash
Ποια είναι η θέση του καθενός;
Κάθε παιδί χρειάζεται να νιώθει ότι έχει χώρο να υπάρξει. Δικός του, αδιαπραγμάτευτος. Αν ο ένας είναι ο «σοβαρός» και ο άλλος ο «ζωηρός», αν ο ένας είναι «καλός στα μαθήματα» και ο άλλος «καλός στην μπάλα», τότε χωρίς να το καταλάβεις, τους μαθαίνεις ότι δεν έχουν δικαίωμα να αλλάξουν ποτέ.
Όταν ένα παιδί νιώθει παγιδευμένο σε μια ταμπέλα, είναι πιο πιθανό να στραφεί εναντίον του αδελφού του. Όχι επειδή δεν τον αγαπά, αλλά επειδή μέσα από εκείνον βλέπει όλα όσα δεν του επιτρέπεται να είναι ο ίδιος.
Τι να αποφεύγεις
– Μην τους συγκρίνεις, ούτε «θετικά». Το «κοίτα ο αδελφός σου που μάζεψε τα παιχνίδια του» μπορεί να ακούγεται ακίνδυνο, αλλά δημιουργεί αίσθηση ανταγωνισμού.
– Μην τους αναγκάζεις να αγαπιούνται. Η αγάπη χτίζεται με χρόνο και ασφάλεια, όχι με διαταγές του τύπου «δώσε ένα φιλάκι στην αδελφούλα σου».
– Μην παίρνεις πάντα θέση. Αν δεν υπάρχει αληθινό πρόβλημα, άσε τα ίδια να λύσουν τις διαφωνίες τους. Δείξε εμπιστοσύνη.
Πώς καλλιεργείται η σύνδεση
– Δώσε τους κοινές εμπειρίες που έχουν θετικό πρόσημο. Ένα παιχνίδι, μια βόλτα, ένα σχέδιο που στήνεται με ενθουσιασμό και για τους δύο.
– Μίλα για το «εμείς». Το «είμαστε οικογένεια, νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον» είναι ένα μήνυμα που χτίζεται σιγά σιγά, με λόγια και με πράξεις.
– Σεβάσου το κάθε παιδί ξεχωριστά. Δείξε τους ότι δεν χρειάζεται να είναι ίδιοι για να τους αγαπάς το ίδιο. Ότι υπάρχει χώρος και χρόνος για τον καθένα, χωρίς ανταγωνισμό.

Unsplash
Όταν μεγαλώσουν θα σε ευχαριστήσουν
Ίσως να μη στο πουν ποτέ καθαρά. Ίσως να χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να το καταλάβουν. Αλλά κάποια στιγμή θα κοιταχτούν και θα νιώσουν πως έχουν έναν δικό τους άνθρωπο. Κάποιον που δεν χρειάζεται να του εξηγήσουν τα πάντα για να τους καταλάβει.
Και τότε θα δεις πως όλη η προσπάθεια άξιζε. Γιατί τα αδέλφια είναι η πρώτη «πρόβα» στις σχέσεις. Είναι το πιο κοντινό που έχουν τα παιδιά σου στο να μάθουν να μοιράζονται, να στηρίζουν, να συγχωρούν.
Κι εσύ είσαι το άτομο που τους έδειξε πώς να το κάνουν αυτό, μέσα στο ίδιο σπίτι, με αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλον..