Στην αρχή, το να προσπαθείς να ευχαριστείς τους άλλους μπορεί να ακούγεται ως κάτι θετικό, είναι φυσικό και ανθρώπινο να νοιάζεσαι για τα συναισθήματα των άλλων. Όμως, όταν αυτή η συμπεριφορά γίνεται συνήθεια σε βάρος της δικής σου σωματικής ή ψυχικής ευεξίας, τότε αρχίζει να γίνεται προβληματική.
«Το να είσαι “ευχάριστος” συχνά μοιάζει με καλοσύνη ή ευελιξία, αλλά όταν δεν μπαίνουν όρια, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, θυμό και απώλεια σύνδεσης με τον εαυτό σου», εξηγούν ψυχολόγοι.
Υποστηρίζουν ότι η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις αυθεντικές σχέσεις που δε βασίζονται στην υποχρέωση. Μάλιστα, λένε πως οι φράσεις που λες συχνά μπορούν να αποκαλύψουν αν είσαι άτομο που συνεχώς προσπαθεί να ικανοποιεί τους άλλους.
7 φράσεις που λένε συχνά όσοι θέλουν πάντα να ικανοποιούν τους άλλους
1. «Καλά είμαι»
Κλασική απάντηση στο «Πώς είσαι;». Το θέμα είναι ότι πολλοί τη λένε ενώ δεν είναι καλά. Λέγεται για να μην επιβαρύνεις τους άλλους ή για να μη δείξεις συναισθηματικά φορτισμένη. Είναι ένας τρόπος αποφυγής που προστατεύει τους άλλους από τη δική σου αλήθεια, και πολλές φορές, δείχνει ότι δεν ξέρεις καν τι πραγματικά νιώθεις.
2. «Ό,τι σε βολεύει»
Ακούγεται ευγενικό και συνεργατικό, αλλά κρύβει κάτι βαθύτερο. Συνήθως το λένε άτομα που φοβούνται να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους, γιατί δεν θέλουν να ενοχλήσουν ή να απογοητεύσουν τους άλλους.
3. «Συγγνώμη!» (χωρίς λόγο)
Φυσικά, οι συγγνώμες είναι σημαντικές όταν χρειάζονται. Όμως, οι people-pleasers απολογούνται ακόμη κι όταν δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Το να ζητάς συνεχώς συγγνώμη, ακόμα και για πράγματα που δεν ελέγχεις, είναι ένας τρόπος να αποφύγεις τη σύγκρουση και να διατηρείς τις ισορροπίες. Πηγάζει από την πεποίθηση ότι “αν φταίω, με αγαπούν και με δέχονται”.
4. «Πες μου αν χρειαστείς κάτι»
Δεν είναι απαραίτητα κακή φράση, έχει και τη θέση της. Όμως για τους people-pleasers, συχνά δεν είναι τόσο αληθινή όσο φαίνεται. Συχνά την επαναλαμβάνουν υπερβολικά, όχι επειδή έχουν όντως τη διαθεσιμότητα να βοηθήσουν, αλλά για να δείχνουν χρήσιμοι και να αποκτούν αποδοχή μέσω της "προσφοράς".
5. «Δεν θέλω να γίνω βάρος»
Αυτή η φράση λέει πολλά για το πώς βλέπεις τις ανάγκες σου, σαν να είναι υπερβολικές ή ανεπιθύμητες. Αντί να ζητήσουν στήριξη, αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν να “μαζευτούν” και να μη ζητήσουν τίποτα για να μην απορριφθούν. Πίσω από αυτή τη φράση υπάρχει ο φόβος εγκατάλειψης.
6. «Απλά θέλω να είναι όλοι χαρούμενοι»
Αυτή η φράση συχνά χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αυτοθυσία. Μοιάζει με καλοσύνη, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει το φόβο του να σε πουν “εγωιστή” ή να μη σε αποδεχτούν αν οι άλλοι νιώσουν άβολα.
7. «Καμία ανησυχία, το αναλαμβάνω εγώ!»
Αυτή η φράση είναι η επιτομή του υπερλειτουργικού ανθρώπου που κάνει τα πάντα για όλους. Λέγεται συχνά ενώ ήδη έχεις αναλάβει πολλά, αλλά συνεχίζεις να προσπαθείς να φαίνεσαι ικανή, ήρεμη και απόλυτα χρήσιμη, συχνά εις βάρος του εαυτού σου.
3 συμβουλές για όσους θέλουν να σταματήσουν να πηγαίνουν πάντα με τα νερά των άλλων
1. Πάρε μια ανάσα πριν πεις «ναι»
Οι people-pleasers απαντούν σχεδόν αυτόματα. Αν όμως κάνεις ένα μικρό διάλειμμα, έστω και 10 δευτερόλεπτα, μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Το θέλω πραγματικά αυτό;». Αυτή η μικρή παύση μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τον “αυτόματο πιλότο” και να εμπιστευτείς περισσότερο την εσωτερική σου φωνή.
2. Πες αυτό που χρειάζεσαι, ακόμα κι αν νιώθεις άβολα
Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι καθοριστικό. Το να εκφράζεις τις ανάγκες σου ενισχύει τη δυνατότητα του νευρικού σου συστήματος να αντέχει την αμηχανία ή την ένταση. Με αυτόν τον τρόπο, ξεριζώνεις την πεποίθηση ότι οι ανάγκες σου είναι “βάρος” ή επικίνδυνες.
Αν σου φαίνεται πολύ δύσκολο, ξεκίνα από το να αναγνωρίσεις τι χρειάζεσαι, και προχώρα σταδιακά στο να το εκφράσεις.
3. Άφησε κάποιον άλλον να απογοητευτεί
Ξέρουμε, δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι απολύτως ΟΚ. Η απογοήτευση είναι φυσιολογικό κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων. Όταν επιτρέπεις στους άλλους να νιώσουν απογοήτευση χωρίς να σπεύδεις να τους "σώσεις", δείχνεις στον εσωτερικό σου εαυτό ότι δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να αγαπηθείς.
Οι σωστοί άνθρωποι θα σε καταλάβουν. Και όταν λες την αλήθεια σου, χτίζεις σχέσεις πιο δυνατές, εφόσον αξίζουν πραγματικά.