Το να δαγκώνεις τα νύχια σου είναι μία από εκείνες τις συνήθειες που μιλούν πριν από εσένα. Τα δάχτυλα φαίνονται κοντύτερα, τα νύχια φθαρμένα, το δέρμα γύρω τους πονάει, και σε στιγμές άγχους, το χέρι πηγαίνει αυτόματα στο στόμα.
Σηκώστε το χέρι αν κάποιος στο σπίτι σας σάς έχει κυνηγήσει ποτέ με εκείνο το ένα βερνίκι. Είναι μια συνήθεια που διαπερνά όλες τις ηλικίες. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες την υιοθετούν σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, και συχνά παλεύουν να τη σταματήσουν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες.
Το πρόβλημα με το δάγκωμα των νυχιών
Δεν είναι μόνο αισθητικό ζήτημα. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, το επαναλαμβανόμενο δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη βάση των νυχιών. Ακόμη και μικρές αμυχές επιτρέπουν στα μικρόβια να εισέλθουν και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τα νύχια αποτελούνται από κερατίνη και έχουν σκοπό να προστατεύουν ευαίσθητους ιστούς. Όταν όμως μασιούνται, αποδυναμώνονται, σπάνε ή ξεφτίζουν, δημιουργώντας αιχμηρές άκρες που μπορεί να τραυματίσουν το στόμα ή το πεπτικό σύστημα.
Σε βαθύτερο επίπεδο, το δάγκωμα των νυχιών συχνά συνδέεται με συναισθηματικό στρες. Η κλινική ονομασία είναι ονυχοφαγία, από τις ελληνικές λέξεις «όνυξ» (νύχι) και «φαγεῖν» (τρώω). Σύμφωνα με άρθρο των Fernando Guzmán Aguilar και Hugo Cuenca Solís στο Περιοδικό Επιστημονικής Διάδοσης του UNAM, πρόκειται για συμπεριφορική αντίδραση στην εσωτερική ένταση. Για πολλούς ανθρώπους, η πράξη είναι ασυνείδητη.
Στα παιδιά μπορεί να αποτελεί ένδειξη συναισθηματικής αναστάτωσης, εκφοβισμού ή οικογενειακής αστάθειας. Στους ενήλικες, εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια περιόδων εξάντλησης ή μετά από συναισθηματικά έντονα γεγονότα.
Συνδέεται με το άγχος;
Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο διαδίκτυο. Ψυχολόγοι εξηγούν ότι το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι μορφή αισθητηριακής ρύθμισης. Είναι ένας τρόπος να επιστρέψει η προσοχή στο σώμα μέσω μιας επαναλαμβανόμενης, αυτόματης κίνησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεί stimming αντίδραση, βοηθώντας το σώμα να διαχειριστεί αισθητηριακή υπερφόρτωση ή έλλειψη ερεθισμάτων. Τα χέρια δρουν πριν προλάβει να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος, στοχεύοντας τα νύχια χωρίς σκέψη.
Πώς να σταματήσετε
Αν δαγκώνετε τα νύχια σας για χρόνια, μπορεί να νιώθετε ότι πρόκειται για έναν αδιάκοπο κύκλο. Η συνήθεια μπορεί να αντικατασταθεί. Μια επιλογή είναι να υποκατασταθεί με κάτι που προσφέρει παρόμοια ανακούφιση. Αν το δάγκωμα βοηθά στη διαχείριση του στρες, τότε συνήθειες που επανασυνδέουν το σώμα με την πραγματικότητα μπορούν να επιτελέσουν τον ίδιο ρόλο. Αγγίζοντας τα χέρια ή τα πόδια σας ή κρατώντας μια μπάλα αποφόρτισης στο γραφείο σας μπορεί να διακόψει το μοτίβο και να προστατεύσει τα νύχια.
Αν η παρόρμηση προκύπτει από αισθητηριακή υπερφόρτωση, αντικείμενα όπως fidget spinners, παιχνίδια με υφή ή περιστρεφόμενα δαχτυλίδια μπορούν να βοηθήσουν. Το πρώτο βήμα, όπως λέει, είναι να παρατηρήσετε πότε συμβαίνει και να σταματάτε ευγενικά τον εαυτό σας. Αυτή η παύση είναι που δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε μια διαφορετική δράση.
Αν η συνήθεια φαίνεται να προέρχεται από κάτι βαθύτερο, ίσως αξίζει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία και να οικοδομηθούν πιο υγιείς μηχανισμοί αντιμετώπισης, που δεν αφήνουν πληγές στις άκρες των δαχτύλων σας.