Πώς να επιλέξεις την κατάλληλη κρέμα με κολλαγόνο (χωρίς να πέσεις θύμα μάρκετινγκ)

Πώς να επιλέξεις την κατάλληλη κρέμα με κολλαγόνο (χωρίς να πέσεις θύμα μάρκετινγκ)
unsplash
Μια καλή κρέμα με κολλαγόνο μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί να ξέρεις πώς να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει πραγματικά

Αν έχεις περάσει έστω και δέκα λεπτά μπροστά από τα ράφια των καλλυντικών πρόσφατα, ξέρεις τι συμβαίνει: κρέμες με κολλαγόνο παντού. Σε βαζάκια, σε σωληνάρια, με υποσχέσεις για σφριγηλό, λαμπερό και “10 χρόνια νεότερο” δέρμα. Το πρόβλημα; Όλες μοιάζουν σωστές, μέχρι να καταλήξεις με ένα προϊόν που δεν σου ταιριάζει και απλώς πιάνει χώρο στο μπάνιο.

Οπότε, για να μην πελαγώνεις, πάμε να τα βάλουμε όλα σε μια τάξη. Να δούμε πώς θα επιλέξεις την σωστή ενυδατική με κολλαγόνο, με βάση το δέρμα σου και όχι τη συσκευασία.

1. Ξεκίνα από το δέρμα σου – τι τύπος είναι;

Πριν σκεφτείς τι υπόσχεται το κάθε βαζάκι, ρώτα τον εαυτό σου: Τι δέρμα έχω; Λιπαρό, ξηρό, μικτό ή ευαίσθητο; Αυτό είναι το Α και το Ω στην περιποίηση. Αν το δέρμα σου είναι πιο λιπαρό ή ανθεκτικό, μπορείς να δοκιμάσεις φόρμουλες με πιο ενεργά ή ακόμα και ελαφρώς "δυνατά" συστατικά, όπως ρετινοειδή ή οξέα. Αν όμως το δέρμα σου είναι ευαίσθητο, ξηρό ή έχει λεπτή υφή, τότε χρειάζεσαι κάτι πιο ήπιο, που να ενυδατώνει σε βάθος, να καταπραΰνει και να μην φέρνει ερεθισμούς.

Μην ξεχνάς ότι όσο περνάνε τα χρόνια, το δέρμα αλλάζει: χάνει κολλαγόνο, υαλουρονικό, ελαστικότητα και γίνεται πιο ευάλωτο σε περιβαλλοντικές επιθέσεις (όπως ρύπανση και ήλιος). Άρα οι ανάγκες του αλλάζουν. Αξίζει να το ακούσεις.

2. Μην αγνοείς τα προβλήματα που έχεις

Πέρα από τον τύπο δέρματος, σκέψου αν αντιμετωπίζεις συγκεκριμένα θέματα: ακμή, κοκκινίλες, θαμπάδα, χαλάρωση, ευαισθησία… Όλα αυτά επηρεάζουν την επιλογή σου. Για παράδειγμα, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, θες μια σύνθεση χωρίς άρωμα, χωρίς οινόπνευμα και με καταπραϋντικά συστατικά. Αν έχεις τάση για ακμή, απέφυγε τα πολύ λιπαρά ή βαριά προϊόντα που μπορεί να φράξουν τους πόρους σου.

3. Ρίξε μια ματιά στα ενεργά συστατικά

Το κολλαγόνο από μόνο του κάνει πολλά, αλλά δεν είναι πανάκεια. Οι καλές κρέμες με κολλαγόνο έχουν και άλλους "συμμάχους" μέσα.

Αναζήτησε:

  • Αντιοξειδωτικά (όπως βιταμίνη C ή πράσινο τσάι) για να καταπολεμήσεις τις ελεύθερες ρίζες.

  • Πεπτίδια που ενισχύουν τους ινοβλάστες του δέρματος ώστε να παράγουν περισσότερο φυσικό κολλαγόνο.

  • Υαλουρονικό οξύ για έξτρα ενυδάτωση και "γέμισμα".

  • Ωμέγα λιπαρά οξέα, που θρέφουν το δέρμα σε βάθος και βοηθούν στη λάμψη.

Η ουσία είναι να υπάρχει μια καλοδουλεμένη σύνθεση, όχι απλά “κολλαγόνο” με μεγάλα γράμματα.

4. Κολλαγόνο δεν είναι μόνο ένα

Ναι, υπάρχει θαλάσσιο κολλαγόνο, υδρολυμένο κολλαγόνο, κολλαγόνο από ζωικές ή φυτικές πηγές… Μην σε τρομάζει. Το υδρολυμένο κολλαγόνο (γνωστό και ως πεπτίδια κολλαγόνου) απορροφάται καλύτερα. Το θαλάσσιο κολλαγόνο θεωρείται υψηλής ποιότητας και είναι πιο "κοντά" στη δομή του ανθρώπινου. Υπάρχουν και vegan επιλογές που χρησιμοποιούν βιοτεχνολογία, οτι πρέπει για όσες αποφεύγουν ζωικά συστατικά.

Σημαντικό: το κολλαγόνο στην κρέμα δεν απορροφάται απαραίτητα από μόνο του. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συνοδεύεται από συστατικά που ενεργοποιούν την παραγωγή του.

5. Πρόσεξε την προέλευση των συστατικών

Ακριβώς όπως με το φαγητό σου, έχει σημασία από πού προέρχονται τα συστατικά που βάζεις στο πρόσωπό σου. Αν η εταιρεία είναι ξεκάθαρη για την προέλευση και τις ηθικές πρακτικές της, είναι καλό σημάδι. Πολλά brands πλέον επιλέγουν βιώσιμες πηγές και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες. Όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και γιατί αυτό συνήθως σημαίνει πιο αγνά και αποτελεσματικά προϊόντα.

6. Και η τιμή; Δεν λέει πάντα την αλήθεια

Το ότι ένα προϊόν είναι ακριβό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλύτερο. Κοίτα την ετικέτα, όχι το brand name. Αν ένα φθηνότερο προϊόν έχει καλά συστατικά, δεν αφήνει λιπαρότητα, δεν προκαλεί σπυράκια και εφαρμόζεται ωραία κάτω από το μακιγιάζ, τι άλλο να ζητήσεις; Κάποιες φορές, πληρώνεις απλώς για το μάρκετινγκ. Δες την ουσία: λειτουργεί για σένα;

Πριν βιαστείς να αγοράσεις την "καινούργια viral" κρέμα, σκέψου λίγο πρακτικά:

  1. Τι τύπο δέρματος έχεις;

  2. Τι ανάγκες έχει το δέρμα σου τώρα;

  3. Ποια συστατικά σε βοηθούν και ποια όχι;

  4. Από πού προέρχεται το κολλαγόνο του προϊόντος;

  5. Και τέλος – αξίζει αυτό που πληρώνεις;

Αν απαντήσεις σε αυτά, θα βρεις εύκολα την κατάλληλη ενυδατική με κολλαγόνο, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις με τις ώρες ή να γεμίζεις συρτάρια με αποτυχημένες επιλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 10.07.2025 - 21:12

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ