Στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαιρινό Ραντεβού» μίλησε η Έρρικα Πρεζεράκου, αποκαλύπτοντας μια εμπειρία που, δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένη: τη σεξιστική αντιμετώπιση που είχε δεχτεί στον χώρο του αθλητισμού, ακόμη κι όταν βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης και αναγνώρισης.
«Πολλές φορές ένιωθα αυτή τη διαφορά στην αντιμετώπιση αντρών – γυναικών. Θα φέρω ένα παράδειγμα που έχει πολύ ενδιαφέρον: Είναι πολύ ιδιαίτερο να έχεις κάνει ένα ατομικό ρεκόρ, να έχεις πάει σε διοικητικά πόστα και αντί να σου πουν “μπράβο”, να σου λένε “πωπω, τι είναι αυτό που φόρεσες πάλι σήμερα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

IG errika_prezerakou
Οι σκιές πίσω από τα ρεκόρ
Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο μαρτυριών που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να βγαίνουν όλο και πιο ανοιχτά στον δημόσιο λόγο. Στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού -κι όχι μόνο- οι διακρίσεις με βάση το φύλο, οι άστοχες παρατηρήσεις για την εξωτερική εμφάνιση, ακόμη και οι καταχρηστικές συμπεριφορές, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το καινούργιο είναι ότι πλέον δεν μένουν σιωπηλές.
Μετά τις γενναίες αποκαλύψεις που πυροδότησε το ελληνικό #MeToo, ξεκίνησε μια σειρά από καταγγελίες, ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού, που έφεραν στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα. Από προπονητές που καταχράστηκαν την εξουσία τους, μέχρι παράγοντες που σχολίαζαν αθλητριές όχι για τις επιδόσεις τους αλλά για το... ντύσιμό τους, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την πραγματική ισότητα.

IG errika_prezerakou
Το νόημα της ορατότητας
Η μαρτυρία της Έρρικας Πρεζεράκου μπορεί να είναι σύντομη, είναι όμως πολύ εύγλωττη. Όταν μια γυναίκα αθλήτρια, με σημαντική πορεία και επιτυχίες, χρειάζεται να υπερασπιστεί όχι τις επιδόσεις της αλλά τις ενδυματολογικές της επιλογές, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και μόνο που το λέει ανοιχτά, σημαίνει πως ίσως κάτι αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει.