Ποιος είπε ότι τα χριστουγεννιάτικα ορεκτικά πρέπει να είναι χρονοβόρα και περίπλοκα; Φέτος, για να σας διευκολύνουμε στην κουζίνα, προτείνουμε πολλές γρήγορες και εύκολες συνταγές. Φρέσκα τυριά και ελιές σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, γρήγορα καναπεδάκια και σφολιάτες θα πρωταγωνιστήσουν σε κάθε τραπέζι του τέλους 2025.
Πώς να σερβίρετε τυρί ως ορεκτικό τα Χριστούγεννα;
Πέρα από το κλασικό πιάτο τυριών, το τυρί έχει ξεχωριστή θέση στις χριστουγεννιάτικες συνταγές, ανάμεσα στο κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο. Από τα ορεκτικά κιόλας, είτε μέσα σε σφολιάτες είτε πάνω σε μια όμορφη σανίδα, το τυρί αξιοποιείται σε ζεστές παρασκευές. Crème brûlée, γκουζέρ και πιτάκια με φύλλο μπορούν να ετοιμαστούν εκ των προτέρων και να ψηθούν την ώρα που συνεχίζετε το χριστουγεννιάτικο μαγείρεμα.
Η συνταγή για φέτα σε στιλ crème brûlée
Ο Antony Khoury από το account Love at First Bite (iamnotachef σε Instagram και TikTok) μοιράζεται τις ιδέες του και παρουσιάζει μια σειρά χριστουγεννιάτικων συνταγών εμπνευσμένων από τη μεσογειακή κουζίνα. Για αυτό το πρώτο επεισόδιο, δημιούργησε μία «καμένη» φέτα, που την ετοιμάζει όπως την κλασική crème brûlée, αλλά σε αλμυρή εκδοχή με φέτα και ελληνικό τυρί. Ιδού η συνταγή, μεταφρασμένη και προσαρμοσμένη σε ευρωπαϊκές μετρήσεις.
@iamnotachef Feta Brûlée 🍮 | Mediterranean Holidays Ep.1 Even since I've tried this recipe at Three by Eva in Dubai I fell in Love at First Bite! *Recipe* Blend together: 1 block feta 1/4 cup greek yogurt 1/2 lemon juice Salt/Pepper/Chili flakes to taste 2-3 tbsp olive oil Transfer to ramekin If you don't have a torch to create the crunchy crust Bring together 1/2 cup sugar and 3 tbsp water on medium heat and let it come to a boil until brown Pour it right on top and let it harden #feta #mediterraneanfood ♬ original sound - Love at First Bite
Υλικά
-
1 κομμάτι φέτα
-
60 γρ. ελληνικό γιαούρτι
-
Χυμός από μισό κίτρινο λεμόνι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Λευκή ζάχαρη
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά πιπέρι Εσπελέτ ή μπούκοβο
Εκτέλεση
-
Σε ένα μίξερ, αναμείξτε τη φέτα, το γιαούρτι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε λίγες νιφάδες καυτερής πιπεριάς αν θέλετε.
-
Χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο, χωρίς κομμάτια φέτας.
-
Προσθέστε το ελαιόλαδο ενώ συνεχίζετε το χτύπημα, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως.
-
Μοιράστε το μείγμα σε ραμεκέν και λειάνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
-
Αν έχετε φλόγιστρο, ρίξτε μια κουταλιά λευκή ζάχαρη πάνω σε κάθε ραμεκέν, απλώστε την ομοιόμορφα και καραμελώστε μέχρι να σχηματιστεί μια όμορφη, τραγανή κρούστα.
-
Αν δεν έχετε φλόγιστρο, λιώστε ίσες ποσότητες ζάχαρης και νερού σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα (όχι σκούρο καφέ). Ρίξτε το καραμελωμένο μείγμα όσο είναι ακόμα ζεστό πάνω από κάθε ραμεκέν για να δημιουργηθεί λεπτή κρούστα. Αφήστε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
-
Όπως ο Antony Khoury, προσθέστε από πάνω μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι ή όποιο μπαχαρικό προτιμάτε
Διαβάστε ακόμα
Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί στη πιο νόστιμη εκδοχή τους
Χρειάζεσαι δύο μόνο υλικά για να φτιάξεις αυτό το εντυπωσιακό και γρήγορο γλυκό!