Πράσο vs φρέσκο κρεμμυδάκι: Ξέρεις να τα ξεχωρίζεις; Και αν όχι, πώς;

Πράσο vs φρέσκο κρεμμυδάκι: Ξέρεις να τα ξεχωρίζεις; Και αν όχι, πώς;
Photo by Mila on Unsplash
Μοιάζουν το πράσο με το φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά δεν είναι τα ίδια!

Εσύ ξέρεις να ξεχωρίζεις το πράσο από το φρέσκο κρεμμυδάκι, δύο λαχανικά που είναι εξίσου νόστιμα, μοιάζουν στην όψη αλλά δεν είναι ίδια; Μου έτυχε πρόσφατα να πάρω κρεμμυδάκια από τη λαϊκή που όταν τα έκοψα θύμιζαν αρκετά το πράσο αλλά ευτυχώς δεν ήταν. Όταν τα κρεμμυδάκια είναι μεγαλούτσικα ή τα πράσα πολύ μικρά είναι πολύ εύκολο να τα μπερδέψεις. Έχουν όμως διαφορές και κυρίως στη χρήση τους στην κουζίνα.

Η βασική τους φυσικά είναι ότι το κρεμμυδάκι τρώγεται ωμό, ενώ το πράσο όχι. Ιδού μερικές ακόμα διαφορές:

Διαφορές στη γεύση και το άρωμα

Πράσο: Γλυκιά, ήπια γεύση. Όταν μαγειρευτεί, γίνεται πολύ μαλακό και «βουτυρένιο».

Φρέσκο κρεμμυδάκι: Πιο έντονη, αλλά δροσερή γεύση, με άρωμα που θυμίζει το ξερό κρεμμύδι.

Χαρακτηριστικό Πράσο Φρέσκο Κρεμμύδι
Μέγεθος Παχύτερο, μακρύ, μεγάλο Πιο λεπτό και μικρό
Φύλλα Πλατιά, επίπεδα, πιο σκληρά Λεπτά, στρογγυλεμένα, πιο μαλακά
Χρώμα Άσπρο κάτω, πράσινο σκούρο πάνω Λευκό κάτω, λαμπερό πράσινο πάνω
Βολβός Δεν σχηματίζει βολβό Μικρός λευκός βολβός (όταν πρόκειται για μεγάλα κρεμμυδάκια)

Πώς να τα ξεχωρίζεις εύκολα

Μέγεθος: Το πράσο είναι συνήθως μεγάλο και παχύ. Το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι λεπτό και μικρότερο.

Στέλεχος: Το πράσο έχει πιο σφιχτό, συνεκτικό σώμα, ενώ το φρέσκο κρεμμύδι είναι πιο ευλύγιστο.

Φύλλα: Το πράσο έχει πιο άκαμπτα και σκούρα φύλλα.

Άρωμα: Αν τα τρίψεις, το φρέσκο κρεμμυδάκι μυρίζει πιο κρεμμυδένια.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Πράσο

Ιδανικό για σούπες, πίτες (π.χ. πρασόπιτα), ριζότο, κατσαρόλες.

Συνήθως σοτάρεται ή βράζεται.

Δεν τρώγεται ωμό σχεδόν ποτέ.

Φρέσκο κρεμμυδάκι

Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ομελέτες, τηγανητά, stir-fry.

Τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο.

Τόσο το λευκό όσο και το πράσινο μέρος χρησιμοποιούνται.

Μπορώ να αντικαταστήσω το πράσο με κρεμμυδάκι και το ανάποδο;

Η δική μας ξεκάθαρη απάντηση είναι όχι, ειδικά το κρεμμυδάκι με πράσο. Το πράσο δεν τρώγεται ωμό, είναι πιο σκληρό και θα χαλάσει το πιάτο που σκόπευες να βάλεις κρεμμυδάκι. Από την άλλη, χρειάζεσαι πολλά κρεμμυδάκια για να αντικαταστήσεις ε΄να μεγάλο πράσο και το αποτέλεσμα θα είναι κρεμμυδένια γεύση και όχι βουτυρένια και χυλωμένη όπως όταν βάζεις πράσο.

Ανήκουν στην ίδια οικογένεια αλλά συμπεριφέρονται διαφορετικά ωμά και μαγειρεμένα. Αν βρεθείς σε ανάγκη μόνο το κρεμμυδάκι μπορεί να αντικαταστήσει το πράσο κατά την ταπεινή μας γνω΄μη...



Τελευταία τροποποίηση στις 19.07.2025 - 22:22