Με λίγα λόγια, ναι. Μπορείς να καταψύξεις πολλούς τύπους τυριού, ιδιαίτερα τα σκληρά και ημίσκληρα όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα, το γκούντα και το έμενταλ. Μάλιστα, η κατάψυξη είναι ένας ασφαλής τρόπος για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής πολλών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και του τυριού. Αν και η κατάψυξη σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, επηρεάζει αρνητικά την υφή. Άρα, αφού ένα τυρί καταψυχθεί, δεν έχει σημασία αν περάσει η ημερομηνία λήξης — απλώς μην περιμένεις να είναι το αστέρι της επόμενης πιατέλας τυριών.
Ποια τυριά δεν πρέπει να καταψύχονται;
Τα μαλακά τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία δεν καταψύχονται καλά. Τέτοια τυριά είναι το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο, το μπρι και το καμαμπέρ. Αυτά τα τυριά έχουν συνήθως πιο κρεμώδη υφή και λιώνουν πιο εύκολα, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Η κατάψυξη δημιουργεί παγοκρυστάλλους που καταστρέφουν την υφή.
Αν αναρωτιέσαι για το τυρί κρέμα (cream cheese), η απάντηση είναι περίπλοκη. Μπορείς να το καταψύξεις; Τεχνικά, ναι, αλλά χάνει την κρεμώδη υφή του.
Πώς να προετοιμάσεις το τυρί για κατάψυξη;
Αν σκοπεύεις να τρίψεις ή να κόψεις το τυρί όταν το χρησιμοποιήσεις, καλό είναι να το κάνεις πριν το καταψύξεις. Το πιο σημαντικό κατά την κατάψυξη του τυριού είναι να απομακρύνεις όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Τύλιξέ το σφιχτά (ιδανικά με συσκευή κενού αέρος αν έχεις) και έπειτα βάλε το τυρί σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα κατάλληλη για κατάψυξη. Πριν το τοποθετήσεις στην κατάψυξη, βεβαιώσου ότι το έχεις επισημάνει καθαρά με τον τύπο του τυριού και την ημερομηνία.
Σημείωση: Είναι καλύτερο να καταψύξεις το τυρί σύντομα μετά την αγορά — και όχι μετά την ημερομηνία λήξης ή πώλησης.
Πώς να αποθηκεύσεις το τυρί στην κατάψυξη;
Για τη βέλτιστη φρεσκάδα και για να αποφύγεις την απορρόφηση οσμών από άλλα τρόφιμα, προτείνεται η χρήση συσκευής κενού αέρος. Αν δεν έχεις, μην ανησυχείς. Μπορείς να το τυλίξεις με μεμβράνη και να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα κατάψυξης.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρήσης κατεψυγμένου τυριού;
Επειδή η κατάψυξη αλλάζει την υφή του τυριού, η καλύτερη χρήση είναι σε μαγειρεμένες συνταγές.Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε ψητά φαγητά ή πίτσες». Με άλλα λόγια, μην το ξεπαγώσεις για τον δίσκο τυριών των γιορτών, αλλά χρησιμοποίησέ το για τα τάκος της Τρίτης!
Μπορείς να καταψύξεις τριμμένη μοτσαρέλα για πίτσα;
Η κατεψυγμένη μοτσαρέλα είναι εξαιρετική για πίτσα. Στην πραγματικότητα, η κατάψυξη τριμμένης μοτσαρέλας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να είσαι πάντα έτοιμος για δείπνο ανάγκης ή μεταμεσονύκτιο πάρτι πίτσας.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο τριμμένο τυρί απευθείας από την κατάψυξη;
Μπορείς αλλά υπάρχει μια πιο ασφαλή επιλογή: να το ξεπαγώσεις πρώτα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, η απόψυξη στο ψυγείο διατηρεί το τυρί σε ασφαλή θερμοκρασία, για να μην αναπτυχθούν βακτήρια.
Να θυμάσαι πάντως ότι το κατεψυγμένο τυρί θα είναι λίγο πιο ξηρό και αρκετά θρυμματιζόμενο. Γι’ αυτό η σωστή προετοιμασία, το τρίψιμο ή το κόψιμο σε κύβους πριν την κατάψυξη κάνει τη διαφορά.