Αν έχεις κόψει ποτέ ένα (φαινομενικά) ώριμο αβοκάντο για να βρεις μέσα του ένα καφέ, λασπωμένο χάος ή ένα σκληρό πράσινο τούβλο, τότε γνωρίζεις καλά μια από τις πιο απογοητευτικές εμπειρίες στις αγορές φρούτων. Ειδικά όταν έχεις σχέδια για γκουακαμόλε ή αβοκάντο τοστ, και τα σχέδια αυτά σπάνια σηκώνουν καθυστέρηση. Αν το χρειάζεσαι, το χρειάζεσαι τώρα.
Ας είμαστε ειλικρινείς: παρόλο που έχουν υπέροχη γεύση, τεράστια διατροφικά οφέλη και αδιαμφισβήτητη ευελιξία, τα αβοκάντο είναι δραματικά όσον αφορά την ωρίμανση. Δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο, όπως τα περισσότερα φρούτα. Γίνονται κρεμώδη και λαχταριστά μόνο αφού συλλεχθούν.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα για να αποφύγεις την απογοήτευση. Είναι άραγε αυτό το αβοκάντο έτοιμο για να το κόψεις, να το λιώσεις ή να το φας σε φέτες; Μην ανησυχείς, σου έχουμε τις απαντήσεις! Δες όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να καταλάβεις αν ένα αβοκάντο είναι ώριμο.
Πώς να καταλάβεις αν ένα αβοκάντο είναι ώριμο
Έλεγξε κάτω από το κοτσάνι
Πριν το βάλεις στο καλάθι, ρίξε μια ματιά κάτω από το κοτσάνι (αυτό το ξυλώδες σημαδάκι στην κορυφή). Αν είναι καφέ, άστο πίσω, πιθανότατα είναι καφέ και μέσα. Αν βγαίνει εύκολα και από κάτω είναι πράσινο, τότε το αβοκάντο είναι έτοιμο για φάγωμα.
Δες το χρώμα και την υφή
Το χρώμα είναι ένας οπτικός δείκτης για την ωριμότητα, αλλά δεν είναι πάντα αξιόπιστος. Το σημαντικότερο είναι η υφή και η εσωτερική του σύσταση. Σύμφωνα με το Love One Today (Hass Avocado Board):
Βήμα 1: Διάλεξε τα πιο σκούρα σε χρώμα αβοκάντο (είναι πιο πιθανό να είναι ώριμα). Απόφυγε όσα έχουν μεγάλες εσοχές ή σημάδια, ίσως είναι χτυπημένα.
Βήμα 2: Πιάσ’ το στην παλάμη σου.
Βήμα 3: Πίεσέ το απαλά (όχι με τα δάχτυλα, μπορεί να το μελανιάσεις). Ανάλογα την αίσθηση, το αβοκάντο ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
Σκληρό (Μη ώριμο)
Αν δεν υποχωρεί καθόλου στην πίεση, είναι ακόμα άγουρο (και μάλλον ανοιχτό πράσινο). Θέλει 4–5 μέρες για να ωριμάσει.
Σε μεταβατικό στάδιο (Σχεδόν ώριμο)
Η υφή είναι πιο μαλακή, αλλά δεν βουλιάζει στην πίεση. Το κουκούτσι αφαιρείται δύσκολα και η σάρκα είναι ακόμα σφιχτή, δεν είναι έτοιμο για γκουακαμόλε! Θέλει ακόμα 1–2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Ώριμο (Έτοιμο για φάγωμα)
Εδώ είμαστε! Όταν το αβοκάντο υποχωρεί απαλά στην πίεση, είναι έτοιμο. Ίσως έχει πιο σκούρο χρώμα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση: πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακό αλλά όχι νωθρό ή λιώμα. Συνήθως κρατάει τέλειο για μόνο 1–2 μέρες, οπότε βιαστείτε!
Υπερώριμο
Αν βουλιάζει υπερβολικά στην πίεση ή έχει έντονες εσοχές, καφέ ή κιτρινίλα μέσα ή μυρίζει περίεργα (σαν κολοκύθα ή ταγγισμένο), τότε έχει περάσει το ζενίθ του. Συμπέρασμα: Φάτε τα αβοκάντο σας πριν φτάσουν σ’ αυτό το σημείο.
Extra Tip: Αν το αβοκάντο είναι πολύ ώριμο για φάγωμα, μην το πετάξεις! Λιώσε το και χρησιμοποίησέ το σαν φυσική, DIY μάσκα προσώπου.