Όταν σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο, το μυαλό μας πάει αμέσως στα «κλασικά»: καλή διατροφή, άσκηση, ύπνος, διαχείριση άγχους. Και ναι, όλα αυτά παίζουν ρόλο. Ίσως μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε, περισσότερο κι από τα ίδια μας τα γονίδια.
Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που μπορεί να κάνει διαφορά. Κάτι που δεν κοστίζει τίποτα, δεν απαιτεί χρόνο, δεν έχει καμία σχέση με θερμίδες ή ιδρώτα, και όμως, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να σου χαρίσει χρόνια ζωής: η ευγνωμοσύνη.
Ναι, καλά διάβασες: Η ευγνωμοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.
Το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη δεν είναι απλώς «μια καλή συνήθεια» για την ψυχολογία μας, είναι κάτι που επηρεάζει βαθιά και το σώμα μας. Όταν κάποιος εστιάζει σε ό,τι έχει (αντί για ό,τι του λείπει), το σώμα του μπαίνει σε μια κατάσταση ηρεμίας και αποκατάστασης. Πέφτει η κορτιζόλη, μειώνεται η φλεγμονή, βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία. Με απλά λόγια; Το σώμα σου λειτουργεί καλύτερα. Και για περισσότερο.
Αντίθετα, όταν ζούμε μέσα στο άγχος, στην ένταση και στη διαρκή γκρίνια (έστω και χωρίς να το καταλαβαίνουμε), το σώμα μας μένει συνεχώς σε κατάσταση “συναγερμού”. Και αυτό, σε βάθος χρόνου, φθείρει την καρδιά, τα αγγεία, το ανοσοποιητικό… βασικά, όλο τον οργανισμό.
ΟΚ, αλλά είναι εύκολο να είσαι ευγνώμων κάθε μέρα;
Η αλήθεια; Όχι πάντα. Για κάποιους είναι πιο φυσικό, ενώ για άλλους, ειδικά αν έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις ή βιώνουν πίεση, είναι μια πιο απαιτητική άσκηση. Δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο· απλά ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια, λίγη μεγαλύτερη επίγνωση.
pexels
Και είναι σημαντικό να μην το «ρομαντικοποιούμε» κιόλας. Η ευγνωμοσύνη είναι πολύτιμη, αλλά δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες. Αν κάποιος δεν έχει στέγη, φαγητό ή ασφάλεια, δεν μπορείς να του πεις απλώς «να είσαι ευγνώμων». Γι' αυτό χρειάζεται κατανόηση και σεβασμός για το πού βρίσκεται ο καθένας.
Πώς όμως καλλιεργείς την ευγνωμοσύνη;
Εδώ είναι το καλό: Δεν χρειάζεσαι τίποτα πέρα από λίγα λεπτά και λίγη πρόθεση. Μπορείς να ξεκινήσεις απλά. Ξύπνησε και πριν πιάσεις το κινητό, πάρε ένα λεπτό και σκέψου τρία πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Μπορεί να είναι κάτι μικρό, ένας καλός καφές, το κατοικίδιό σου, ένα μήνυμα από κάποιον που αγαπάς.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και πριν κοιμηθείς. Κλείνεις τη μέρα με θετικό τρόπο, ακόμα κι αν ήταν δύσκολη. Καθώς περνάει η μέρα, δοκίμασε να «πιάνεις» τις στιγμές ευγνωμοσύνης όσο συμβαίνουν. Νιώσε ευγνώμων όταν πίνεις την πρώτη γουλιά καφέ. Όταν παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι στο ραδιόφωνο. Όταν ο ήλιος πέφτει όμορφα το απόγευμα.
pexels
Και κάτι ακόμα δυνατό: πες στους άλλους τι εκτιμάς σε εκείνους. Μπορεί να είναι ένα «ευχαριστώ» που δεν είχες πει, ή ένα μήνυμα που λέει: «εκτιμώ πολύ που είσαι στη ζωή μου». Δεν έχεις ιδέα πόσο καλό θα κάνει και σε σένα και σε εκείνους.
Η ευγνωμοσύνη δεν είναι «φάρμακο», αλλά λειτουργεί σαν ένα
Δεν χρειάζεται να την κάνεις τέλεια. Δεν είναι άλλος ένας στόχος να σου προσθέσει άγχος. Είναι απλά ένα φιλτράκι στον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο, που όσο περισσότερο το ενεργοποιείς, τόσο πιο φυσικά σου βγαίνει.
Και, σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να σου χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής. Αλλά και πιο ουσιαστικά. Γιατί τελικά, το θέμα δεν είναι μόνο να ζήσεις πολλά χρόνια, αλλά να τα ζήσεις καλά.