Ένας από τους βασικούς κανόνες για να παραμείνεις σε φόρμα και υγιής είναι να ακολουθείς μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα διαφορετικών χρωμάτων, δίνοντας ειδική έμφαση στα μωβ τρόφιμα.
Η διατροφή με χρώματα: Πώς λειτουργεί;
Μύρτιλα, παντζάρια, γλυκοπατάτες, αλλά και λάχανα, καρότα, μούρα, μωβ ρύζι, καθώς και τρόφιμα κόκκινου και μπλε χρώματος, θεωρούνται υπερτροφές. Ο λόγος; Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών που τους δίνει το χρώμα τους και οι οποίες έχουν τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.
Πρόκειται για μια κατηγορία φλαβονοειδών, φαινολικών ενώσεων όπως οι ανθοκυανίνες, η κατανάλωση των οποίων αποτελεί εξαιρετικό όπλο ενάντια στο οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από σύγχρονα προβλήματα όπως η κακή διατροφή και η έκθεση σε ρύπους.
5 καλές αφορμές για να τρως περισσότερα μωβ τρόφιμα
1. Καταπολεμούν την κυτταρίτιδα
Τα αντιοξειδωτικά στα μωβ τρόφιμα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες, βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση των ιστών, αντιμετωπίζοντας την κακή κυκλοφορία.
2. Προστατεύουν την καρδιά
Οι ανθοκυανίνες είναι σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, προστασία από έμφραγμα και μείωση της κακής χοληστερίνης.
3. Βοηθούν στο να επανέλθεις σε φόρμα
Τα αντιοξειδωτικά στα μωβ τρόφιμα βοηθούν το ήπαρ να αποβάλλει τις τοξίνες και τα απόβλητα, υποστηρίζοντας την προσπάθεια επαναφοράς της σιλουέτας.
4. Διατηρούν τον εγκέφαλο υγιή
Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να επηρεάσουν θετικά και τη γνωστική λειτουργία. Καταπολεμούν τη γήρανση των νευρώνων, υποστηρίζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθούν το μυαλό να παραμένει νεανικό και ζωηρό.
5. Αντιμετωπίζουν την κόπωση
Νιώθεις συχνά εξαντλημένη ή αδρανής; Οι ανθοκυανίνες μειώνουν τη φλεγμονή, που συχνά προκαλεί αίσθημα κόπωσης, και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών και ασθενειών.
Τα μωβ τρόφιμα δεν είναι μόνο όμορφα στο πιάτο, είναι πραγματικοί σύμμαχοι για την υγεία, την ενέργεια και τη φρεσκάδα σου.