Όταν σκέφτεσαι μια ισορροπημένη διατροφή, η βιταμίνη Κ είναι κάτι που αξίζει να προσέξεις περισσότερο. Δεν είναι απλώς μια ακόμα βιταμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στο να έχουμε γερά οστά, να βοηθάει την πήξη του αίματος και γενικά να κρατάει το σώμα μας σε φόρμα.
Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε δύο βασικούς τύπους: την Κ1, που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και την Κ2, που υπάρχει σε τροφές ζωικής προέλευσης ή ζυμωμένα προϊόντα. Την Κ1 τη βρίσκεις εύκολα σε καθημερινά λαχανικά και την Κ2 σε πιο ειδικές τροφές.
Τι κάνει όμως η βιταμίνη Κ για εμάς; Καταρχάς, φροντίζει το ασβέστιο να πηγαίνει εκεί που πρέπει, δηλαδή στα οστά και στα δόντια μας, και όχι να συσσωρεύεται εκεί που δεν πρέπει, όπως στις αρτηρίες. Έτσι, μας βοηθά να έχουμε γερά οστά και ταυτόχρονα προστατεύει την καρδιά μας. Επίσης, εξηγεί γιατί μικρές πληγές δεν αιμορραγούν υπερβολικά, η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Επιπλέον, βοηθάει την οστική υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Σχεδόν δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λήψη βιταμίνης Κ μέσα από τη διατροφή. Μόνο αν παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, καλό είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου πριν πάρεις συμπληρώματα.
Τώρα, ας δούμε μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ που μπορείς εύκολα να βάλεις στο τραπέζι σου:
-
Κale: Ένα φλιτζάνι kale είναι γεμάτο βιταμίνη Κ, περίπου 1.000 μικρογραμμάρια, οπότε μια σαλάτα με kale καλύπτει τη μέρα σου.
-
Σπανάκι: Ένα ακόμα αγαπημένο πράσινο, πλούσιο σε βιταμίνη Κ.
-
Λαχανάκια Βρυξελλών: Μικρά και γευστικά, δίνουν κι αυτά μια καλή δόση.
-
Μπρόκολο: Εκτός από βιταμίνη Κ, έχει και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
-
Edamame και σόγια: Έξτρα πηγές βιταμίνης Κ2, που είναι λίγο πιο σπάνια.
-
Δαμάσκηνα και ακτινίδιο: Για κάτι πιο γλυκό, αλλά και θρεπτικό.
-
Αβοκάντο, μύρτιλα και σταφύλια: Πολύ ωραίες επιλογές για φρούτα με βιταμίνη Κ.
-
Κοτόπουλο, τυρί, αυγά και έλαια (σογιέλαιο, ελαιόλαδο): Όλα προσθέτουν κάτι στο πιάτο σου και βοηθούν να πάρεις τη βιταμίνη Κ που χρειάζεσαι.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι γύρω στα 90-120 μικρογραμμάρια, και είναι πολύ εύκολο να τη φτάσεις αρκεί να τρως μια ποικιλία από τα παραπάνω. Για καλύτερη απορρόφηση, προτίμησε να παίρνεις τη βιταμίνη Κ από ολόκληρες τροφές και όχι από συμπληρώματα, εκτός κι αν ο γιατρός σου πει κάτι διαφορετικό. Τα δαμάσκηνα, για παράδειγμα, είναι από τα αγαπημένα, όχι μόνο γιατί έχουν βιταμίνη Κ αλλά και επειδή είναι γεμάτα κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυσική γλύκα που δίνει ξεχωριστή γεύση σε πολλά πιάτα.
Η έλλειψη βιταμίνης Κ είναι αρκετά σπάνια, όμως αν συμβεί, μπορεί να δεις σημάδια όπως εύκολη δημιουργία μελανιών, υπερβολική αιμορραγία από μικρές πληγές ή αδύναμα οστά. Αν παρατηρήσεις κάτι από αυτά, καλό είναι να μιλήσεις με έναν γιατρό.
Τελικά, η βιταμίνη Κ είναι μια από τις μικρές αλλά πολύ σημαντικές «πρωταγωνίστριες» στη διατροφή μας. Μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών, φρούτων, και κάποιες καλές πρωτεΐνες μπορούν να σου την προσφέρουν με τον πιο φυσικό και νόστιμο τρόπο.