Η βρώμη είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο δημητριακό, κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας. Το πρωί μπορεί να καταναλωθεί ως πόριτζ ή να προστεθεί σε ένα smoothie για ενεργειακή ενίσχυση. Στο δεκατιανό ή το απογευματινό, μπορεί να καταναλωθεί ως μπάρα για αναπλήρωση ενέργειας. Επιπλέον, η βρώμη μπορεί να απογειώσει πιάτα μεσημεριανού και βραδινού, από κυρίως γεύματα έως σούπες.
Αλλά είναι τελικά σύμμαχος στην απώλεια βάρους; Ιδού η απάντηση.
Η βρώμη ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην απώλεια βάρους
Η προσθήκη της βρώμης σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί εξαιρετικό τρόπο αύξησης της πρόσληψης φυτικών ινών, ιδιαίτερα διαλυτών ινών. Μέσα στο έντερο, οι ίνες αυτές δημιουργούν ένα ζελατινώδες μείγμα που επιβραδύνει την απορρόφηση σακχάρων και παρατείνει το αίσθημα κορεσμού, καθυστερώντας την κένωση του στομάχου.
Ωστόσο, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ιδανική ποσότητα είναι έως τρεις μερίδες των 70 γραμμαρίων την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε θερμιδική υπερφόρτωση.
Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Η εντερική υγεία παίζει βασικό ρόλο στη συνολική ευεξία του οργανισμού. Η προσθήκη βρώμης στη διατροφή παρέχει προβιοτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.
Μια διατροφή πλούσια σε ίνες μπορεί να βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενισχύοντας την παραγωγή ωφέλιμων μεταβολιτών όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η βρώμη, επίσης, περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Βελτιώνει τη διάθεση
Η κατανάλωση βρώμης παρέχει βασικά αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη, η οποία αποτελεί πρόδρομο της σεροτονίνης, μιας ουσίας που ρυθμίζει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, η βρώμη εμπλουτίζει τη διατροφή με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, οι οποίες παίζουν ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.
Η βρώμη μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη βελτίωση της διάθεσης.