Όταν πρόκειται για την υγεία, τα γαλακτοκομικά ανέκαθεν παίζουν διπλό ρόλο, ήρωας και “κακός”. Ενώ αποτελούν πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, δεν συνεργάζονται πάντα καλά με όλα τα τρόφιμα στο πιάτο σας. Οι διατροφολόγοι λένε πως η τροφή που συνδυάζετε με τα γαλακτοκομικά έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τα ίδια τα γαλακτοκομικά.
Δεν είσαι αυτό που τρως, αλλά αυτό που χωνεύεις. Ακόμα και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά όταν συνδυάζονται λανθασμένα.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται με τα γαλακτοκομικά; Δείτε τι λένε οι ειδικοί:
1. Μπανάνες
Το smoothie του πρωινού σας ίσως προκαλεί περισσότερη ζημιά παρά καλό. Οι μπανάνες και το γάλα μπορεί να είναι βαριά για κάποιους, επιβραδύνοντας την πέψη. Στην Αγιουρβέδα, είναι viruddha (ασύμβατος) συνδυασμός. Μπορεί να προκαλέσει βλέννα ή ανισορροπία στο έντερο.
Δοκιμάστε αντί για αυτό: φυστικοβούτυρο, βρώμη ή φυτικό γιαούρτι.
2. Εσπεριδοειδή
Όξινα φρούτα όπως πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσουν πήξη του γάλακτος στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα ή δυσφορία. Τα φρούτα και το γάλα χωνεύονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Αγιουρβέδα προειδοποιεί πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει Ama, υπολείμματα τροφής που οδηγούν σε δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες.
Δοκιμάστε: Συνδυάστε τα εσπεριδοειδή με χόρτα ή νερό καρύδας. Χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου αντί για γαλακτοκομικά όταν φτιάχνετε smoothies με μούρα.
3. Ψάρια και κρέας
Το ψάρι ή το κρέας με γαλακτοκομικά είναι επίσης viruddha συνδυασμός. Τα γαλακτοκομικά είναι δροσιστικά, ενώ το ψάρι ή το κρέας είναι θερμά. Αυτή η ενεργειακή αντίθεση προκαλεί τοξικότητα, αυξάνει την αδράνεια (tamas) και αποδυναμώνει το πεπτικό πυρ (agni). Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα, βαρύτητα ή φλεγμονή.
Το ψάρι είναι από τα τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται με γαλακτοκομικά, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα, εκζέματα, πεπτικές διαταραχές και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε δυσανεξίες και αυξημένη φλεγμονή. Μπορεί ακόμη να επηρεάσει την ανοσία και να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών στο αίμα.
Δοκιμάστε: Συνδυάστε ψάρια με βραστά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο για καλύτερη πέψη και απορρόφηση ωμέγα-3.
4. Ξινές τροφές
Ξύδι, τουρσιά και ντομάτες δεν ταιριάζουν με το γάλα ή το πανίρ. Αυτό αυξάνει την παραγωγή βλέννας και τη θερμότητα στο σώμα, προκαλώντας ενδεχομένως φλέγμα, αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς στο στομάχι και ρινική συμφόρηση ή κρύωμα.
Δοκιμάστε: Συνδυάστε τις ξινές τροφές με όσπρια, λαχανικά ή δημητριακά. Οι ντομάτες ταιριάζουν καλύτερα με ελαιόλαδο και μυρωδικά παρά με τυριά.
5. Αλμυρά σνακ
Πατατάκια, αλμυροί ξηροί καρποί και μπισκότα μπορεί να σαμποτάρουν την απορρόφηση ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά. Το αλάτι και το γάλα διαταράσσουν την ισορροπία νερού-αλατιού και επιδεινώνουν δερματικά θέματα και κατακράτηση υγρών.
Δοκιμάστε: Αποφύγετε το γάλα και επιλέξτε λεμονόνερο ή αριάνι με αλμυρά σνακ.
6. Αυγά
Καθώς είναι και τα δύο πλούσια σε πρωτεΐνη, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά μπορεί να επιβαρύνουν την πέψη όταν καταναλώνονται μαζί. Τα αυγά είναι θερμά, το γάλα είναι δροσιστικό. Αυτός ο ενεργειακός ανταγωνισμός μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, λήθαργο ή σπυράκια.
Δοκιμάστε: Συνδυάστε τα αυγά με ψωμί ολικής ή λαχανικά.
7. Όσπρια
Ρεβίθια, φακές ή φασόλια μαζί με γαλακτοκομικά αποτελούν συνταγή για φούσκωμα και βαρύ στομάχι.
Δοκιμάστε: Προσθέστε πεπτικά μπαχαρικά όπως ασαφέτιδα (hing) ή κύμινο (jeera) στα όσπρια και αποφύγετε τα γαλακτοκομικά στο ίδιο γεύμα.