Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η λεβάντα έχει προοπτικές να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό συντηρητικό σε καλλυντικά.
Οι προτιμήσεις των καταναλωτών και οι μεταβαλλόμενοι κανονισμοί της ΕΕ ασκούν πίεση στους παρασκευαστές καλλυντικών να αφαιρέσουν ορισμένα συνθετικά συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, καθώς είναι βλαπτικά για τον οργανισμό.
Η τάση για φυσικά συστατικά στα καλλυντικά έστρεψε τις έρευνες στις αντιμικροβιακές ιδιότητες της λεβάντας και αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για την προστασία των καλλυντικών συνθέσεων από μικροβιακές μολύνσεις.
Η λεβάντα δείχνει δυνατότητες ως φυσικό συντηρητικό στα καλλυντικά
Η επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dermatologic Science and Cosmetic Technology από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων μάλιστα, διερεύνησε τη χρήση του υδρολύματος Lavandula angustifolia σε συνδυασμό με το αιθέριο έλαιό της, ως μια άμεση λύση για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τις συνθέσεις σε υψηλά φορτία Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus και Candida albicans. Μετά από 12 εβδομάδες διαπίστωσαν ότι το μικροβιακό φορτίο των καλλυντικών ήταν μικρό και συμμορφωνόταν με τα όρια της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας.