Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των τάσεων. Αυτή τη φορά, είναι η Eva Longoria που υιοθετεί το trend της Sardine Girl, αλλά με γαστρονομικό τρόπο. Η πρέσβειρα της L’Oréal και λάτρης του καλού φαγητού δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram, όπου αναδημιουργεί και προσαρμόζει μια συνταγή για καπνιστές σαρδέλες του σεφ Ben Slater (@slaterchef).
Οι σαρδέλες είναι τάση – και μαγειρεύονται ακόμα και τον χειμώνα
Παρότι οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες είναι βασικό στοιχείο σε κάθε ντουλάπι, σπάνια τις σκεφτόμαστε τον χειμώνα. Κι όμως, μπορούν να καταναλωθούν όλο τον χρόνο, σε σαλάτες, τάρτες ή κις, ή απλώς καρυκευμένες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
Για να αναδειχθούν περισσότερο και να «δέσουν» με τις εποχικές γεύσεις, οι ψητές ή καπνιστές σαρδέλες συνδυάζονται με εσπεριδοειδή, αβοκάντο ή ακόμα και μάνγκο, δημιουργώντας έναν γλυκόξινο συνδυασμό, εμπνευσμένο από τη Nikkei κουζίνα.
Οι καπνιστές σαρδέλες της Eva Longoria
Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα φαν των σαρδελών, η Eva Longoria δελεάστηκε από αυτή τη viral συνταγή. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το λάδι της κονσέρβας για να δημιουργηθεί ένα είδος ατμόλουτρου, το οποίο στη συνέχεια ανάβεται με φλόγα και σβήνεται. Έτσι, το ψάρι καπνίζεται ελαφρά, αποκτώντας πιο έντονη και απολαυστική γεύση, χωρίς να χρειάζεται μπάρμπεκιου. Αν είναι δυνατόν, προτιμήστε αλεύκαστο απορροφητικό χαρτί, καθώς περιέχει λιγότερα χημικά.
Υλικά
-
1 κονσέρβα σαρδέλες σε λάδι (εδώ αρωματισμένες με γλυκό λεμόνι)
-
Φέτες χωριάτικου ψωμιού
-
Βούτυρο με αλάτι
-
Μουστάρδα Dijon
-
Μισό κίτρινο λεμόνι
-
Κάπαρη
-
Φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά)
-
Μαϊντανός ίσιος
-
Πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
Ανοίξτε την κονσέρβα με τις σαρδέλες και τοποθετήστε δύο φύλλα απορροφητικού χαρτιού πάνω στην επιφάνεια του λαδιού. Πιέστε ελαφρά ώστε να απορροφήσουν το λάδι και στη συνέχεια ανάψτε τα με έναν αναπτήρα ή φλόγιστρο. Όσο οι σαρδέλες καπνίζονται, ψιλοκόψτε λίγη κάπαρη.
Ετοιμάστε τις φέτες για τα ανοιχτά σάντουιτς, φρυγανίστε (σε τοστιέρα ή σε τηγάνι με λίγο βούτυρο) ωραίες φέτες χωριάτικου ψωμιού. Αλείψτε τες με βούτυρο και, όπως κάνει και η Eva, προσθέστε λίγη μουστάρδα Dijon. Αν έχετε, κόψτε μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια και πασπαλίστε τα πάνω στο ψωμί.
Σβήστε τη φωτιά στην κονσέρβα (σκεπάζοντάς τη, για παράδειγμα, με ένα τηγάνι) και αφαιρέστε το απορροφητικό χαρτί με μια λαβίδα. Πάρτε λίγη από τη σάρκα της σαρδέλας και απλώστε τη πάνω στη βουτυρωμένη φέτα ψωμιού. Προσθέστε χυμό λεμονιού, κάπαρη και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και απολαύστε.
Διαβάστε ακόμα
Κρέπες γεμιστές με κρέμα cheesecake και βύσσινο
Chocolate Palmiers: Το γρήγορο κέρασμα της γαλλικής κουζίνας που θα στολίσει το τραπέζι σου