Ο Ταϊλανδέζικος τρόπος να κάνεις τη μπύρα σου 10 φορές καλύτερη

09.08.2025
Ο Ταϊλανδέζικος τρόπος να κάνεις τη μπύρα σου 10 φορές καλύτερη
freepick
Χρειάζεται λίγη προετοιμασία, αλλά αξίζει απόλυτα

Υπάρχουν κάποιες παγκόσμιες αλήθειες στη μαγειρική, όπως ότι το φυστικοβούτυρο και η μαρμελάδα ταιριάζουν τέλεια και ότι η μπύρα είναι καλύτερη όταν είναι παγωμένη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κρατήσεις την μπύρα στην ιδανική θερμοκρασία μέχρι να την πιεις ολόκληρη, με αποτέλεσμα να καταλήγεις να πίνεις μια μπύρα που δεν είναι τόσο δροσερή όσο θα ήθελες.

Μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα; Πιες την μπύρα σου με τον ταϊλανδέζικο τρόπο. Ονομάζεται bia wun (“ζελέ μπύρα”) και ουσιαστικά δημιουργεί μια μπύρα σε μορφή σορμπέ, που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις μια παγωμένη μπύρα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάποτε την έφτιαξα κατά λάθος, όταν προσπάθησα να παγώσω μια μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου βάζοντάς τη στην κατάψυξη. Όταν την ξαναθυμήθηκα μετά από πάνω από μία ώρα, είχε αποκτήσει την τέλεια υφή σαν σορμπέ, που ήταν τόσο διασκεδαστική όσο και νόστιμη.

Η δημιουργία μιας μπύρας-σορμπέ θέλει λίγη σκέψη και προγραμματισμό, αν αφήσεις την μπύρα στην κατάψυξη για πολύ ώρα, θα παγώσει εντελώς ή ακόμα και θα σπάσει το μπουκάλι ή το κουτάκι. Αλλά μόλις βρεις το σωστό χρόνο, δεν θα κοιτάς ποτέ ξανά την μπύρα με τον ίδιο τρόπο.

Τι κάνει την Ταϊλανδέζικη μπύρα τόσο εξαιρετική;

Καταρχάς, αυτή η μπύρα είναι παγωμένη, πραγματικά παγωμένη. Δεν ρίχνεις την μπύρα πάνω σε πάγο, κάτι που θα έκανε το ποτό σου πιο αραιό. Αντίθετα, δημιουργείς πάγο μέσα στο μπουκάλι ή το κουτάκι, ενισχύοντας το ίδιο το ποτό.

Οι μπύρες-σορμπέ είναι ιδανικές για ζεστό καιρό, αφού σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις με ένα παγωμένο ποτό που θα παραμένει έτσι ακόμα και όταν ο ήλιος καίει. Επιπλέον, είναι και ένα ωραίο κόλπο για πάρτι, απλά βγάλε τις μπύρες-σορμπέ και θα δεις τα βλέμματα να πέφτουν πάνω σου.

Πώς να φτιάξεις Ταϊλανδέζικη μπύρα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το δοκιμάσεις, αλλά οι ειδικοί του America’s Test Kitchen έκαναν την έρευνα για εσένα και έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκίνα παίρνοντας την αγαπημένη σου μπύρα. Μπορείς να επιλέξεις μπουκάλια, αλλά πρόσεχε γιατί μπορεί να σπάσουν αν την αφήσεις πολύ ώρα στην κατάψυξη και παγώσουν τελείως. Γι’ αυτό τα κουτάκια είναι πιο ασφαλή, τουλάχιστον στην αρχή.

Έπειτα, ένα μπουκάλι ή κουτάκι μπύρας, στην κατάψυξη, γιατί αυτό θα το χρησιμοποιήσεις για να ελέγξεις πότε η μπύρα έχει γίνει σορμπέ. Μετά από 10 λεπτά, βάλε και τα υπόλοιπα μπουκάλια ή κουτάκια στην κατάψυξη. Μην ξεχάσεις να βάλεις και ποτήρια να παγώσουν μαζί.

Ο σωστός χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με κάποιους παράγοντες. Μια μπύρα που ήταν ήδη στο ψυγείο θα γίνει σορμπέ σε περίπου 40 λεπτά, ενώ μια σε θερμοκρασία δωματίου θα χρειαστεί γύρω στα 70 λεπτά. Οι μπύρες με χαμηλότερο αλκοόλ ή ζάχαρη θα γίνουν σορμπέ πιο γρήγορα από αυτές με πιο υψηλή περιεκτικότητα.

Μόλις περάσει ο χρόνος, τσέκαρε την μπύρα σου αδειάζοντάς τη σε παγωμένο ποτήρι. Αν παραμένει υγρή, άφησε τις υπόλοιπες μπύρες στην κατάψυξη για ακόμα 15 λεπτά. Αν έχει γίνει σορμπέ, περίμενε 10 λεπτά ακόμα και βγάλε τις υπόλοιπες για να τις μοιραστείς με φίλους. Στην υγειά σου!

Τελευταία τροποποίηση στις 09.08.2025 - 01:01

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ