Αν έχεις περάσει ποτέ από κάποιο πολυτελές φούρνο ή έχεις δει στα social media εκείνο το χρυσαφένιο, τραγανό γαλλικό γλυκό και έχεις αναρωτηθεί “Τι είναι αυτό το όμορφο πράγμα;”, μάλλον μιλάμε για το Kouign-Amann (προφέρεται κουν-α-μαν).
Αυτό το γαλλικό γλυκό περιγράφεται συχνά ως ένας βουτυρένιος, καραμελωμένος συνδυασμός ανάμεσα σε κρουασάν και κολλητό ψωμάκι. Έχει τραγανή επιφάνεια, μαλακή καρδιά και είναι επικαλυμμένο με μια γυαλιστερή, γλυκιά γκανάς. Και ναι, είναι τόσο καλό όσο ακούγεται.
Ωστόσο, η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης, πολλές ώρες προετοιμασίας και ψήσιμο, καθώς και ένα μεγάλο φύλλο ζύμης σφολιάτας. Όμως, υπάρχει ένα viral κόλπο με τοστ που φέρνει αυτή την υπέροχη γαλλική γεύση σπίτι σου σε λιγότερο από 30 λεπτά, με μόλις δύο φέτες απλού ψωμιού για σάντουιτς.
Πολλές παραλλαγές αυτής της DIY συνταγής κυκλοφορούν στα social media, αλλά πρόσφατα είδαμε την δημιουργό @dzunglewis να δοκιμάζει μια συνταγή από τον @moribyan. Μόλις είδαμε το βίντεο, καταλάβαμε ότι αυτή η συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να μπει στη λίστα μας με τα γλυκά που πρέπει να φτιάξουμε. Αν κι εσύ ψάχνεις για κάτι γρήγορο, εύκολο και γλυκό (και ποιος δεν ψάχνει;), δες τι πρέπει να ξέρεις.
Τι είναι το Kouign-Amann;
Το αυθεντικό Kouign-Amann προέρχεται από τη βορειοδυτική περιοχή της Βρετάνης στη Γαλλία και φτιάχνεται διπλώνοντας βούτυρο και ζάχαρη μέσα σε ζύμη με μαγιά, παρόμοια με αυτή των κρουασάν. Ψήνεται μέχρι να γίνει η εξωτερική επιφάνεια τραγανή και καραμελωμένη. Το όνομά του σημαίνει κυριολεκτικά “κέικ βουτύρου”, και ακριβώς αυτό είναι: πλούσιο, τραγανό και τέλεια γλυκό. Είναι το είδος του γλυκού που θα περίμενες να βρεις σε ένα γαλλικό ζαχαροπλαστείο, σερβιρισμένο ζεστό με έναν καφέ.
Η ιστορία του Kouign-Amann χρονολογείται από τη δεκαετία του 1860, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές και έξω από τη Γαλλία, εμφανιζόμενο σε πολυτελή φούρνους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Όμως για τους περισσότερους από εμάς, το να φτιάξουμε το αυθεντικό γλυκό από την αρχή δεν είναι εύκολη υπόθεση, εκτός κι αν είσαι επαγγελματίας ζαχαροπλάστης. Η ζύμη σφολιάτας απαιτεί χρόνο, δεξιότητα, εμπειρία και υπομονή, περισσότερα από όσα έχει ο μέσος μάγειρας στο σπίτι. Εδώ έρχεται αυτό το απίθανο κόλπο.
Πώς να φτιάξεις εύκολα Kouign-Amann Toast στο σπίτι
Αυτή η εκδοχή του Kouign-Amann toast, που εμπνεύστηκε ο @moribyan από το ιαπωνικό ψωμί με μέλι, παραλείπει τη ζύμη σφολιάτας και χρησιμοποιεί φέτες απλού ψωμιού, μαζί με βούτυρο, μέλι, καστανή ζάχαρη, βανίλια και αλάτι.
Θα χρειαστείς φέτες ψωμιού για σάντουιτς (λευκό ή μπριός, αν θες να κάνεις τη διαφορά), λιωμένο βούτυρο, καστανή ζάχαρη, μέλι, εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι θαλασσινό. Προθέρμανε τον φούρνο στους 190°C και στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα.
@dzunglewis Turning Toast into Croissant from TikTok! 🥐
♬ original sound - Honeysuckle
Σε ένα ρηχό μπολ ή πιάτο, ανακάτεψε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το μέλι, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κόψε τις κόρες από τις φέτες ψωμιού, αυτό βοηθάει το ψωμί να ψηθεί πιο ομοιόμορφα και δίνει στο τελικό αποτέλεσμα μια πιο “ζαχαροπλαστική” εμφάνιση. Βούτηξε κάθε φέτα στο βουτυρωμένο μείγμα, αλείφοντας καλά και τις δύο πλευρές. Άφησέ τις να απορροφήσουν λίγη από τη γλυκιά, βουτυράτη γεύση.
Τοποθέτησε τις φέτες σε επίπεδη διάταξη πάνω στο ταψί και ψήσε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και το μείγμα ζάχαρης να αρχίσει να καραμελώνει στα σημεία. Μόλις βγουν από το φούρνο, άφησέ τες να κρυώσουν για 10 λεπτά. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό γιατί η καραμέλα σταθεροποιείται όσο κρυώνει, δημιουργώντας την χαρακτηριστική τραγανή και ελαστική υφή.
Και έτσι, με δύο φέτες απλού ψωμιού, έχεις ένα βουτυρένιο, τραγανό, καραμελωμένο γλυκό που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από γαλλικό ζαχαροπλαστείο. Η επιφάνεια είναι γυαλιστερή και καραμελωμένη, ενώ το εσωτερικό παραμένει μαλακό και αφράτο. Είτε το ονομάσεις Kouign-Amann, είτε “τοστ-αποκάλυψη”, αυτή η γρήγορη εκδοχή δίνει όλη τη βαθιά, βουτυράτη γεύση με μια τραγανή καραμελωμένη κρούστα, χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι.
Μπορείς να το κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας κανέλα, σταφίδες, λίγο αλάτι χοντρό ή βάζοντας κομματάκια σοκολάτας ανάμεσα στις φέτες για μια πιο παιχνιδιάρικη εκδοχή.