Ωστόσο, αυτό το ευγενέστερο από τα αφρώδη κρασιά δεν μπορεί να αποθηκευτεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση της σαμπάνιας. Σε αντίθεση με το κρασί, η σαμπάνια δεν ωριμάζει με το πέρασμα του χρόνου.
Πωλείται στο απόγειο της γεύσης της. Παρόλα αυτά, μπορεί να διατηρηθεί για μερικά χρόνια χωρίς να αλλοιωθεί. Ευαίσθητη στο φως, στα ρεύματα αέρα και στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας, είναι καλύτερα να φυλάσσεται σε κελάρι σε θερμοκρασία μεταξύ 10°C και 15°C. Αν και η φιάλη και το ίδιο το αφρώδες κρασί δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την υγρασία, ο φελλός μπορεί να πιάσει μούχλα, η οποία μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση της σαμπάνιας.
Όσον αφορά τη θέση αποθήκευσης της φιάλης, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να φυλάσσεται όρθια, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος επαφής του φελλού με το κρασί, οι περισσότεροι οινοποιοί προτείνουν την οριζόντια τοποθέτηση της φιάλης. Το φως παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της σαμπάνιας. Αν δεν έχετε κελάρι, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, η ιδανική λύση είναι να αποθηκεύσετε τη φιάλη οριζόντια μέσα στο κουτί της.

Photo by Brett Wharton on Unsplash
Πώς να αποθηκεύετε τη σαμπάνια μετά το άνοιγμα;
Η διατήρηση της ανθράκωσης της σαμπάνιας μετά το άνοιγμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η καλύτερη λύση είναι να την κλείσετε ξανά με ειδικό αεροστεγές καπάκι σχεδιασμένο για αφρώδη κρασιά. Αυτά διατίθενται εύκολα σε τιμή γύρω στα δέκα ευρώ.
Με το καπάκι, μπορείτε να διατηρήσετε τις φυσαλίδες μέχρι και 48 ώρες αν φυλάξετε τη σαμπάνια στο ψυγείο. Όσο για το κόλπο με το ασημένιο κουτάλι, είναι μύθος. Ακόμη και χωρίς καπάκι, η σαμπάνια θα κρατήσει τις φυσαλίδες της έως και 24 ώρες μετά το άνοιγμα, αν διατηρηθεί δροσερή.
Διαβάστε ακόμα
Γιορτινά cocktails που φτιάχνονται εύκολα στο σπίτι και εντυπωσιάζουν
Είναι πραγματικά τόσο επικίνδυνο να βάλεις το λευκό κρασί στην κατάψυξη;