Η καρδιαγγειακή υγεία εξαρτάται φυσικά από τη διατροφή. Για ένα άριστο καλάθι αγορών και ένα ιδανικό πιάτο, ακολουθήστε τις συστάσεις του καρδιολόγου Robert Segal, ο οποίος μοιράστηκε με την ιστοσελίδα Byrdie επτά τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά!
Βρώμη και κριθάρι
Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, που ονομάζονται β-γλυκάνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και είναι συνεπώς ευεργετικές για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτές οι διαλυτές ίνες βρίσκονται επίσης σε άλλα τρόφιμα όπως τα φύκια, η μαγιά αρτοποιίας και τα μανιτάρια σιτάκε.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το λάχανο (kale), περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά κυρίως μέταλλα που κάνουν καλό στην καρδιά. Το κάλιο έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, όπως και το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία επίσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης. Με λίγα λόγια: ας τρώμε πράσινα!
Λιπαρά ψάρια
Το λέμε και το ξαναλέμε: τα λιπαρά ψάρια έχουν μόνο οφέλη! Το μεγαλύτερο «όπλο» τους; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που λαμβάνουμε μόνο μέσω της διατροφής, τα οποία δρουν σε πολλαπλά επίπεδα της καρδιαγγειακής υγείας: διατήρηση του καρδιακού ρυθμού και υγείας των αγγείων, μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση σχηματισμού θρόμβων… Στο πιάτο, λοιπόν, επιλέγουμε σολομό, τόνο, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα, σαρδέλες αλλά και οστρακοειδή.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και μέταλλα, οι ξηροί καρποί (ανάλατοι, φυσικά) αποτελούν έναν επιπλέον σύμμαχο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό χάρη στο κάλιο, το μαγνήσιο και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία, όλα ευεργετικά για την καρδιά μας.
Αβοκάντο
Ανεβασμένο σε «σταρ» του Instagram, το αβοκάντο διαθέτει πολυάριθμα οφέλη, μεταξύ των οποίων λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερόλη, ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και διατηρούν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Επιπλέον, η απαλή γεύση του ταιριάζει σε πλήθος παρασκευών.
Ελαιόλαδο
Με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του, τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη ενώ παράλληλα αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, το ελαιόλαδο, πρωταγωνιστής της μεσογειακής κουζίνας, αποδεικνύει ότι συνδυάζει τέλεια γεύση και οφέλη για την υγεία.
Όσπρια
Πέρα από το ότι προάγουν τον κορεσμό και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, τα όσπρια μειώνουν επίσης τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, που έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.