Αξίζει τελικά η χλωροφύλλη όλη αυτή την προβολή;

25.07.2025
Αξίζει τελικά η χλωροφύλλη όλη αυτή την προβολή;
Photo by Supliful - Supplements On Demand on Unsplash
Από καθαρότερο δέρμα μέχρι υγεία του εντέρου και υποστήριξη του συκωτιού, η χλωροφύλλη βρίσκεται στο επίκεντρο της ευεξίας

Μετά από μόλις μία εβδομάδα κατανάλωσης χλωροφύλλης για να αντιμετωπίσει την ακμή της, η TikTok χρήστρια @Ellietaylor929 ανέφερε μια σειρά από οφέλη, καταγράφοντας την εμπειρία της σε καθημερινά βίντεο, συγκεντρώνοντας 3,3 εκατομμύρια likes στη διαδικασία. Δεν είναι η μόνη. Χιλιάδες χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο με hashtag #chlorophyll, το οποίο κάθε μέρα γίνεται και πιο δημοφιλές.

Η πλατφόρμα Victoria Health ανέφερε πως οι πωλήσεις του υγρού συμπληρώματος αυξήθηκαν κατά 500% μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι μας λέει πως η Gen Z κάτι έχει ανακαλύψει.

Τι είναι η χλωροφύλλη;

Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική ουσία που δίνει στα φύλλα, τα φύκια και τα λαχανικά το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Απορροφά το φως του ήλιου και το μετατρέπει σε ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Σε μοριακό επίπεδο, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την αιμοσφαιρίνη, δηλαδή τη βασική μεταφορική ουσία οξυγόνου στο αίμα. Κάποιοι την αποκαλούν "το αίμα των φυτών".

Η αλήθεια είναι πως η χλωροφύλλη δεν είναι καθόλου καινούργια στον χώρο της ευεξίας. Χρησιμοποιούνταν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα για διάφορες παθήσεις, όπως έλκη, πόνος, δερματικές διαταραχές και ακόμα και ως φυσικό αποσμητικό. Παρότι με τον καιρό αντικαταστάθηκε από φάρμακα και χημικά αντισηπτικά, τα οφέλη της δεν εξαφανίστηκαν ποτέ.

Ποια είναι τα οφέλη της χλωροφύλλης;

1. Μειώνει τη φλεγμονή

Η χλωροφύλλη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει την αποβολή τους από το σώμα, ενισχύοντας την υγεία του ήπατος. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

2. Βοηθά στην υγεία του δέρματος

Επιταχύνει την επούλωση πληγών, μειώνει την ακμή και καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Μπορούμε να τη φανταστούμε σαν ένα «ήπιο εσωτερικό αποσμητικό και σφουγγάρι». Δεν είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αλλά πολλοί αναφέρουν καλύτερη πέψη, μειωμένη κακοσμία σώματος και πιο καθαρό δέρμα. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα στους ανθρώπους.

3. Βελτιώνει τη μεταφορά οξυγόνου

Η χλωροφύλλη ενισχύει την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, κάτι που βελτιώνει τη συνολική ενέργεια και υγεία, και ως μπόνους, προσφέρει και πιο λαμπερό δέρμα.

4. Υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος

Έχει αποδειχθεί ότι η χλωροφύλλη βοηθά στην αποτροπή απορρόφησης τοξικών ουσιών (π.χ. διοξίνες) που υπάρχουν στα τρόφιμα λόγω φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, ενεργοποιεί τα ένζυμα αποτοξίνωσης του συκωτιού και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κυττάρων του. Φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από παραδοσιακά βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, η πικραλίδα και η αγκινάρα. Καλό νέο αν είσαι λάτρης των κοκτέιλ.

5. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου και την πέψη

Η χλωροφύλλη λειτουργεί σαν conditioner του παχέος εντέρου, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνοντας βλαβερούς μικροοργανισμούς (όπως οι ζυμομύκητες) στο έντερο, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, αλλά και με ζητήματα ψυχικής υγείας και προβλήματα επιδερμίδας.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όπως με κάθε συμπλήρωμα διατροφής, χρειάζεται προσοχή. Σε γενικές γραμμές, η χλωροφύλλη θεωρείται ασφαλής και καλά ανεκτή. Όμως, επειδή μπορεί να επηρεάσει τα ηπατικά ένζυμα ή να δεσμεύσει άλλα θρεπτικά συστατικά, υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος να μειώσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων. Η συμβουλή των ειδικών: πάρε τη χλωροφύλλη ξεχωριστά, τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν ή μετά άλλα σκευάσματα. Αν παίρνεις αντιπηκτικά, συμβουλέψου πρώτα τον γιατρό σου.

Υπάρχουν άτομα που πρέπει να την αποφεύγουν;

Ναι, ειδικά όσοι λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στο φως (όπως κάποια αντιβιοτικά ή αγωγές για ακμή). Η χλωροφύλλη μπορεί να ενισχύσει τη φωτοευαισθησία και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαυμάτων από τον ήλιο. Επίσης, όσοι έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ή τάση για διάρροια, καλό είναι να προσέχουν, ιδιαίτερα με τις υγρές μορφές.

Ειδικοί συνιστούν προσοχή και σε εγκύους ή θηλάζουσες. Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για μεγάλες δόσεις χλωροφύλλης κατά την εγκυμοσύνη, οπότε καλό είναι να περιορίζεται από φυσικές πηγές όπως τα πράσινα λαχανικά. Ωστόσο, μικρές ποσότητες δεν φαίνεται να προκαλούν πρόβλημα.

Πώς να παίρνεις με ασφάλεια τη χλωροφύλλη

Δεν υπάρχει επίσημη ημερήσια συνιστώμενη δόση, αφού δεν θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Τα περισσότερα υγρά συμπληρώματα προτείνουν 100–300 mg την ημέρα.

Αν ακολουθείς μια διατροφή πλούσια σε φυτά, πιθανότατα ήδη παίρνεις μικρές ποσότητες από λαχανικά όπως το σπανάκι, ο μαϊντανός ή το σιταρόχορτο. Η χλωροφύλλη λειτουργεί ως χρήσιμο συμπλήρωμα, όχι υποκατάστατο των λαχανικών.

Έχει γεύση;

Ναι, αλλά όχι απαραίτητα δυσάρεστη. Οι περισσότεροι την περιγράφουν ως «γήινη», «χορτώδη» ή λίγο «μεταλλική». Αν έχεις πιει ποτέ χυμό από ωμό σπανάκι, ξέρεις τι γεύση έχει η φυσική χλωροφύλλη. Για τον λόγο αυτό, πολλά υγρά σκευάσματα αναμιγνύονται με νερό ή δυόσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.07.2025 - 10:30