Ο Δεκαπενταύγουστος θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση πριν από την ημέρα της Κοίμησης προηγείται 40ήμερη νηστεία που είναι εξίσου αυστηρή όπως της Σαρακοστής: Αποχή από το κρέας και όλα τα ζωικά προϊόντα, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά αλλά και το λάδι.
Επιτρέπεται κατανάλωση ψαριού μόνο στις 6 Αυγούστου, στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αλλά και τα θαλασσινά όπως το καλαμάρι και το χταπόδι.
Για εσένα που θα νηστέψεις τουλάχιστον το κρέας αυτή την εβδομάδα, τα λαδερά είναι μια θεσπέσια ιδέα να τηρήσεις τη νηστεία χωρίς να εξαντληθείς.
Δες στο cookout.gr λαχταριστές συνταγές για λαδερά που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη
Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο καταλύονται τα πάντα και μπορούμε να φάμε κρέας, εκτός και αν η εορτή πέσει σε Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.
Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος είναι Παρασκευή, μέρα νηστείας οπότε επιτρέπεται το ψάρι.
Ανάλογα με την περιοχή, αυτή τη μέρα τρώμε διάφορα παραδοσιακά πιάτα. Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, είναι δημοφιλής η παστιτσάδα με κόκορα.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, συχνά σερβίρονται κρεατικά στην κατσαρόλα, όπως αρνάκι ή γίδα, με πιλάφι. Επίσης, πολλά νοικοκυριά επιλέγουν για το τραπέζι τους διάφορα πιάτα με κρέας και λαχανικά, ή ακόμα και κοτόπουλο κατσαρόλας με χορταρικά.
Αν είστε σε νησί πάντως, προτιμήστε το ψάρι.