Τι ΔΕΝ πρέπει να φάει ένα μωρό μέχρι να γίνει 2 ετών αν θέλεις να εξασφαλίσεις τη μελλοντική του υγεία;

04.09.2025
Τι ΔΕΝ πρέπει να φάει ένα μωρό μέχρι να γίνει 2 ετών αν θέλεις να εξασφαλίσεις τη μελλοντική του υγεία;
Photo by Stephen Andrews on Unsplash
Δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για μωρά

Είναι πλέον αποδεδειγμένο με μελέτες και έρευνες ότι όσο πιο νωρίς μπαίνει το αλάτι και η ζάχαρη στη ζωή ενός παιδιού τόσο πιο κοντά έρχονται παθήσεις και ασθένειεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Οι βάσης της καλής υγείας τίθενται από τη βρεφική ηλικία και τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη κάθε παιδιού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τι τρώει.

Μπορεί να ακούγεται προφανές, ωστόσο πολλές οικογένειες ακόμα προσφέρουν γλυκά και αλάτι στα παιδιά πριν καν χρονίσουν διαμορφώνοντας έτσι τη γεύση τους και δυναμιτίζοντας την υγεία τους.

Και δεν είναι μόνο το αλάτι και η ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς του εμπορίου, το μέλι, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, γαριδάκια, αλλαντικά κ.ο.κ.).

Κάθε κουταλιά που προσφέρετε σήμερα επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού στο μέλλον.

Αν συνηθίσει από μικρό τις γλυκιές γεύσεις θα θέλει μόνο τροφές που του δίνουν γλύκα όπως αμυλοειδή, ψωμί, πολύ γλυκά φρούτα, πατάτες και θα σνομπάρει όσα του φαίνονται άγλυκα.

Παράλληλα, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά και ουσίες που βλάπτουν σοβαρά τη εντερική υγεία και βάζουν τις βάσεις για παχυσαρκία.

Ο στόχος είναι όχι να απαγορεύσετε στο παιδί σας να τρώει αλλά να του διδάξετε να αγαπά τις φυσικές γεύσεις που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία μπορείτε να καρυκεύετε με λεμόνι για γεύση και όχι με αλάτι, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

SnapInsta.to_536271477_122167376828575488_4182678324034134015_n_e7858.jpg

Τροφή / Ομάδα Λόγος αποφυγής
Μέλι (κάτω του 1 έτους) Κίνδυνος βρεφικής αλλαντίασης (σπόροι του Clostridium botulinum).
Αλάτι Τα νεφρά του μωρού είναι ανώριμα. Προτιμάται άγευστο/λίγο αλάτι στο φαγητό.
Ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά Αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας και παχυσαρκίας
Ολόκληροι ξηροί καρποί Υψηλός κίνδυνος πνιγμού. Αν χρειαστεί, μόνο σε μορφή κρέμας/βούτυρου (π.χ. φυστικοβούτυρο, αλλά με προσοχή).
Επεξεργασμένα τρόφιμα (αλλαντικά, πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα κ.ο.κ.) Περιέχουν καρκινογόνα συντηρητικά που καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα
Ανεπεξέργαστα ή ωμά προϊόντα (π.χ. ωμά αυγά, ωμό κρέας/ψάρι, sushi, ωμό γάλα/τυριά από μη παστεριωμένο γάλα) Κίνδυνος τροφικών λοιμώξεων (σαλμονέλα, λιστέρια).
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (π.χ. ξιφίας, καρχαρίας, τονοειδή μεγάλου μεγέθους) Ο υδράργυρος επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Ποτά με καφεΐνη ή αλκοόλ

Προφανώς ακατάλληλα.
Τελευταία τροποποίηση στις 04.09.2025 - 13:05