Η viral σάλτσα με Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι που βάζουμε παντού αυτό το καλοκαίρι

16.07.2025
Η viral σάλτσα με Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι που βάζουμε παντού αυτό το καλοκαίρι
freepick
Θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά, είναι τόσο απλή και νόστιμη

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και το ψυγείο γεμίζει με φρέσκα λαχανικά, το τελευταίο πράγμα που θες είναι μια βαριά, μπελαλίδικη σάλτσα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι κάτι δροσερό, φρέσκο και ευέλικτο, που να δίνει νοστιμιά στο φαγητό χωρίς να το βαραίνει, μια σάλτσα που απογειώνει τα ψητά, δίνει νέα πνοή στα λαχανικά και μετατρέπει ένα απλό μπολ ρυζιού ή σαλάτας σε κάτι που θα λιγουρεύεσαι ξανά και ξανά.

Και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σου πούμε ότι αυτή η πράσινη σάλτσα με γιαούρτι και μυρωδικά από τη δημιουργό περιεχομένου Jill του λογαριασμού @butterhomeandgardens στο Instagram είναι αυτή η σάλτσα.

Μόλις την ανέβασε, οι followers ενθουσιάστηκαν: την αποκάλεσαν “πεντανόστιμη” και “φανταστική” σε όλα, από ψητό κοτόπουλο μέχρι λαχανικά. Και με σχεδόν 100.000 likes, είναι ξεκάθαρο γιατί έγινε viral.

Το καλύτερο; Αυτή η κρεμώδης σάλτσα χρειάζεται μόνο τρεις βασικές πρώτες ύλες, μπορείς να την προσαρμόσεις με ό,τι έχεις σπίτι σου και διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα της για ολόκληρη εβδομάδα στο ψυγείο. Είτε τη βουτάς, είτε την περιχύνεις, είτε τη βάζεις με το κουτάλι πάνω στο φαγητό, είναι ακριβώς το είδος σάλτσας που σε κάνει να νιώθεις ότι "τα έχεις όλα υπό έλεγχο", ακόμα κι αν τρως προχθεσινά leftovers.

Τα 3 αστέρια της καλοκαιρινής σάλτσας: Μυρωδικά, φρέσκο κρεμμυδάκι και γιαούρτι

Η καρδιά αυτής της συνταγής είναι μια γενναιόδωρη χούφτα φρέσκα μυρωδικά. Η Jill λέει ότι η πρωτότυπη εκδοχή (την οποία μάλιστα σέρβιρε στον γάμο της!) περιλάμβανε μέντα, κόλιανδρο, δεντρολίβανο, ρίγανη και μελισσόχορτο, αλλά στην πραγματικότητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις διαθέσιμο: βασιλικό, μαϊντανό, σχοινόπρασο, άνηθο… Το κλειδί είναι η φρεσκάδα και η ποικιλία, που δίνουν στη σάλτσα τη χαρακτηριστική της ένταση και φωτεινότητα.

Στη συνέχεια: φρέσκο κρεμμυδάκι (scallions ή πράσινο κρεμμύδι). Αυτά σοτάρονται για λίγο σε καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν έντονα πράσινα και αρωματικά. Το γρήγορο αυτό πέρασμα από τη φωτιά μαλακώνει την έντονη γεύση τους και δίνει στη σάλτσα μια πιο ήπια, γήινη βάση που ταιριάζει τέλεια με τα μυρωδικά.

Τα μυρωδικά και τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια μπαίνουν στο μπλέντερ μαζί με γιαούρτι (στο βίντεο, η Jill προσθέτει και φρέσκο σκόρδο, παρόλο που δεν το αναφέρει στη λεζάντα) και λίγο αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια βελούδινη, λαχταριστή πράσινη σάλτσα. Η Jill λέει ότι στην αρχική της εκδοχή χρησιμοποίησε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι. Αν δοκιμάσεις και σου φανεί άγευστη ή ήπια, πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού. Αν το γιαούρτι σου είναι αραιό (όπως το βουλγάρικο γιαούρτι που χρησιμοποιεί η Jill στο βίντεο), μπορείς να προσθέσεις λίγους σπόρους κολοκύθας για πιο πηχτή υφή.

Μια σάλτσα για όλα

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτής της σάλτσας είναι η αντοχή της στο χρόνο. Σε αντίθεση με πέστο, που οξειδώνεται εύκολα, ή άλλες σάλτσες με βάση το γάλα που διαχωρίζονται, αυτή διατηρεί το ζωηρό πράσινο χρώμα και την κρεμώδη υφή της για μία ολόκληρη εβδομάδα στο ψυγείο.

Αυτό την καθιστά ιδανική για meal prep. Φτιάξε μια δόση την Κυριακή και θα τη χρησιμοποιείς ξανά και ξανά!

  • Βάλε μια κουταλιά πάνω σε κεφτεδάκια αρνιού ή χοιρινό στην κατσαρόλα.

  • Βούτηξε μέσα τραγανά λαχανικά, ψητές γαρίδες ή πίτες/flatbread.

  • Ρίξε τη πάνω από μπόλ με δημητριακά, ψητό κοτόπουλο ή γλυκοπατάτες.

Αραιωμένη με λίγο λεμόνι γίνεται καταπληκτικό dressing για σαλάτες. Μπορείς επίσης να την ανακατέψεις με κρύα ζυμαρικά ή ρεβίθια για ένα δροσερό πράσινο pasta salad. Και φυσικά, είναι τέλεια ως spread σε σάντουιτς ή wraps. Όπως κι αν τη χρησιμοποιήσεις, αυτή η σάλτσα κάνει τη διαφορά! Τα φρέσκα μυρωδικά, το πλούσιο γιαούρτι, η ήπια γεύση του κρεμμυδιού και η υφή που ισορροπεί ανάμεσα σε dip και dressing, την κάνουν συνταγή-σταθμό που θα μπει μόνιμα στο καθημερινό σου πιάτο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.07.2025 - 13:07