Jalapeño Wine Trend: Το πικάντικο κρασί γίνεται μόδα, αλλά οι γιατροί έχουν ενδοιασμούς

26.05.2025
Jalapeño Wine Trend: Το πικάντικο κρασί γίνεται μόδα, αλλά οι γιατροί έχουν ενδοιασμούς
Η τάση του Jalapeño Wine στο TikTok, εξηγείται

Από πικάντικες μαργαρίτες μέχρι bloody mary με gochujang, οι bartenders δεν ξαφνιάζονται από καυτερά κοκτέιλ. Αλλά τι γίνεται με το κρασί με πιπεριές τσίλι; Καλωσορίστε τη νέα περίεργη τάση του TikTok, όπου οι χρήστες ρίχνουν κατεψυγμένα jalapeños μέσα στο Sauvignon Blanc τους.

Θα καθιερωθεί το Jalapeño Wine;

Το κρασί με jalapeño δεν είναι τελείως καινούρια ιδέα: το καλοκαίρι του 2022, το ροζέ με έγχυση τσίλι είχε γίνει viral στο TikTok. Τώρα όμως, η προσοχή στρέφεται στα λευκά σταφύλια, και πιο συγκεκριμένα στο Sauvignon Blanc. Ίσως η ιδέα προκαλεί αποστροφή στους παραδοσιακούς λάτρεις του κρασιού, όμως το ποτό λαμβάνει θετικά σχόλια στην πλατφόρμα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Οι χρήστες το αποκαλούν «το ποτό του καλοκαιριού 2025», υποστηρίζοντας ότι αυτή η μικρή προσθήκη ενισχύει τη γεύση. Η Texan οινόφιλη Grace Ramadan δηλώνει χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να πιω ξανά το sauvy b μου με τον παλιό τρόπο».

@kyraivy A spicy little addition to my fav Sauvignon Blanc from Chenoweth Wines🫶🏼 #sauvignonblanc #wine #winegirl ♬ original sound - goodfunfilms

Η σύζευξη κρασιού με καυτερά μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς η κάψα ενισχύει τις τανίνες, γεγονός που μπορεί να "σκοτώσει" τα θετικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Ωστόσο, οι fans του trend λένε ότι η οξύτητα της πιπεριάς ισορροπεί την τραγανότητα του παγωμένου κρασιού. Μερικοί ειδικοί στο κρασί μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές μπορούν να αναδείξουν τις γεύσεις των σταφυλιών. Παρόλα αυτά, αν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξεις.

Είναι το Jalapeño Wine Ασφαλές;

Μία γιατρός προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους από το συνδυασμό αλκοόλ με καψαϊκίνη (το ενεργό συστατικό των πιπεριών). «Δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται», λέει η Δρ. Kate Jameson, ιδρύτρια του Youth Lab. «Η προσθήκη πιπεριών στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις που ίσως δεν περιμένεις, ιδιαίτερα αν έχεις ήδη πεπτικά προβλήματα ή είσαι ευαίσθητος στα καυτερά».

Εξηγεί ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και τσίλι μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως παλινδρόμηση, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του αλκοόλ μπορεί να γίνουν πιο έντονα από ένα απλό ποτήρι κρασί, καθώς τα καυτερά αυξάνουν τη ροή του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη απορρόφηση του αλκοόλ.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να νιώσεις ζαλισμένος πιο γρήγορα, ειδικά αν είσαι νηστικός», λέει. «Δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις πριν το φαγητό».

Η Δρ. Jameson προσθέτει επίσης ότι μπορεί να νιώσεις περισσότερο αφυδατωμένος μετά από ένα πικάντικο κρασί: η πιπεριά ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να σε κάνει να ιδρώνεις περισσότερο και να αυξήσει την πιθανότητα για πονοκέφαλο.

Να το αποφύγω λοιπόν;

Το πικάντικο κρασί δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως η Δρ. Jameson συνιστά να το καταναλώνουμε με μέτρο, και να το αποφεύγουμε εντελώς αν πάσχουμε από ευερέθιστο έντερο (IBS) ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. «Είναι διασκεδαστικό για το TikTok, αλλά το έντερο και το δέρμα σου ίσως δεν το εκτιμήσουν».

Τελευταία τροποποίηση στις 26.05.2025 - 11:41