Η εμφάνιση απροσδόκητων λευκών μαλλιών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Ναι, είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης (και υπάρχουν τόσοι κομψοί τρόποι να τα αφήσετε να μεγαλώσουν, μπορεί ακόμα και να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή), αλλά όταν βρίσκεστε πολύ μακριά από το σημείο που φανταζόσασταν για αυτόν τον τύπο μεταμόρφωσης μαλλιών, μπορεί να σας ξενίσει λίγο. Τι φταίει λοιπόν;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόωρη εμφάνιση λευκών μαλλιών. Το οικογενειακό ιστορικό, οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα και το οξειδωτικό στρες είναι μερικοί από τους πιο κοινούς. Ένας παράγοντας που δεν συζητιέται αρκετά είναι το φαγητό, ή η έλλειψη ορισμένων τροφών, και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα λευκά μαλλιά.
Οι ελλείψεις σε βιταμίνες μπορούν να συμβάλουν στην πρόωρη εμφάνιση λευκών μαλλιών, επηρεάζοντας την παραγωγή μελανίνης και προκαλώντας οξειδωτικό στρες στους θύλακες της τρίχας. Τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρώμα, μπορεί να καταστραφούν ή να μην λειτουργούν σωστά όταν λείπουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε απώλεια χρώματος.
Αν και η κατανάλωση ορισμένων τροφών δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για να διατηρήσετε το φυσικό σας χρώμα, υπάρχουν πέντε τύποι τροφών που μπορούν να βοηθήσουν:
Τροφές πλούσιες σε χαλκό
Δοκιμάστε: Συκώτι, στρείδια, πατάτες και μανιτάρια.
Ο χαλκός είναι σημαντικός για τη σύνθεση της μελανίνης, και η έλλειψή του μπορεί να μειώσει την παραγωγή χρώματος στα μαλλιά. Μια ολόκληρη πατάτα περιέχει 675 μικρογραμμάρια χαλκού, ενώ μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα μανιτάρια περιέχει 650 μικρογραμμάρια. Τα στρείδια περιέχουν 4.850 μικρογραμμάρια ανά 85 γραμμάρια μαγειρεμένα, και το μαγειρεμένο συκώτι βοδινού έχει 12.400 μικρογραμμάρια.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Δοκιμάστε: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, όσπρια και σπανάκι.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή μελανίνης. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να μειώσουν την ποσότητα χρώματος στα μαλλιά. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν όσπρια όπως ρεβίθια και φακές, καθώς και σπανάκι. Μισό φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 2,4 mg σιδήρου και μισό φλιτζάνι φακές περίπου 3,3 mg.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Δοκιμάστε: Σολομό, σαρδέλες, γάλα και χυμό πορτοκαλιού.
Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την υγεία των μαλλιών. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και πρόωρη εμφάνιση λευκών μαλλιών. Ο σολομός περιέχει 383-570 IU, μια κονσέρβα σαρδέλες 164 IU, ενώ ένα φλιτζάνι γάλα έχει 115 IU και ένας φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι 100 IU.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12
Δοκιμάστε: Οστρακοειδή, συκώτι κοτόπουλου και σαρδέλες.
Η Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελανίνης. Η έλλειψη της μειώνει την παροχή οξυγόνου στους θύλακες των τριχών και εμποδίζει την παραγωγή χρώματος. Ένα φλιτζάνι σαρδέλες περιέχει 8,22 mcg Β12, τα οστρακοειδή 17 mcg, και μια μερίδα συκώτι κοτόπουλου 70,7 mcg.
Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ (βιταμίνη B9)
Δοκιμάστε: Σπανάκι και μαυρομάτικα φασόλια.
Το φολικό οξύ είναι κρίσιμο για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία του DNA. Η έλλειψή του επηρεάζει και την παραγωγή χρώματος στα μαλλιά. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 131 mcg, ενώ μισό φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια 105 mcg.
Τέλος, ενώ η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική. Η καλύτερη πρόληψη των πρόωρων λευκών μαλλιών περιλαμβάνει σωστή διατροφή, μείωση του στρες και επαρκή ύπνο.