Ένας από τους βασικούς μας στόχους όταν τρώμε είναι να γεμίσουμε το στομάχι μας με τρόπο που μας ικανοποιεί και μας ευχαριστεί. Ωστόσο, το τι κάνουμε μετά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει το πώς θα νιώσουμε την επόμενη φορά που θα φάμε, και ορισμένες συνήθειες στο πλύσιμο των πιάτων μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.
«Όταν τα πιάτα δεν καθαρίζονται σωστά, τα υπολείμματα τροφής γίνονται εστία ανάπτυξης βακτηρίων, μούχλας και μυκήτων», εξηγεί η Δρ. Shanina Knighton, Ph.D., RN, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Frances Payne Bolton School of Nursing του Case Western Reserve University. «Το φαγητό είναι ζωντανός οργανισμός. Όταν μένει σε ένα πιάτο, ειδικά σε ζεστές ή υγρές συνθήκες, μπορεί να αναπτύξει επιβλαβείς μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες».
Αυτοί οι μικροοργανισμοί περιλαμβάνουν τη Σαλμονέλα και σπόρους μούχλας, που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις ή ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Όμως, υπάρχει ένα πολύ κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με το πλυντήριο πιάτων, και μάλιστα θεωρώντας πως κάνουν κάτι σωστό.
Κι όμως, αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σας.
Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε όλοι με το πλυντήριο πιάτων
Οι ειδικοί προειδοποιούν: σταματήστε να ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο.
«Αν και το ξέπλυμα βοηθά στην απομάκρυνση των επίμονων υπολειμμάτων φαγητού, έχει αρνητικές συνέπειες», λέει ο Δρ. Don Thushara Galbadage, Ph.D., MPH, αναπληρωτής καθηγητής στο Texas Christian University με ειδικότητα στη μικροβιολογία και την επιδημιολογία. «Το προ-ξέπλυμα διασπείρει σταγονίδια γεμάτα βακτήρια σε νεροχύτες, πάγκους και σφουγγάρια κουζίνας».
Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης, ειδικά αν δεν πλένουμε καλά τα χέρια ή τα σκεύη μετά την επαφή με υπολείμματα τροφής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και σπατάλη νερού και χρόνου.
Ο Δρ. Galbadage σημειώνει ότι παλαιότερα το προ-ξέπλυμα ήταν αναγκαίο. Όχι πια.
«Όποιος θυμάται τα πλυντήρια πιάτων της δεκαετίας του ’70 και ’80, ξέρει ότι χωρίς ξέπλυμα δεν καθάριζαν τα πιάτα», λέει η Δρ. Linda Yancey, MD, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο Memorial Hermann Health System στο Χιούστον. «Τα σύγχρονα πλυντήρια όμως είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και δεν χρειάζονται βοήθεια».
Στην πραγματικότητα, το προ-ξέπλυμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του πλυντηρίου.
«Τα σημερινά πλυντήρια έχουν αισθητήρες που “ανιχνεύουν” την καθαρότητα του νερού πριν ξεκινήσει ο κύκλος πλύσης», εξηγεί ο Δρ. Bryan Quoc Le, Ph.D., επιστήμονας τροφίμων και σύμβουλος. «Η θολότητα του νερού προκαλείται από υπολείμματα φαγητού και βοηθά το πλυντήριο να προσαρμόσει την ένταση και διάρκεια της πλύσης».
Όταν όμως τα πιάτα φαίνονται ήδη καθαρά λόγω προ-ξεπλύματος, οι αισθητήρες ξεγελούνται και επιλέγουν έναν πιο σύντομο ή ήπιο κύκλο, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται σωστά.
Τι να κάνετε αντί για ξέπλυμα
Το προ-ξέπλυμα είναι προβληματικό, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για μικρόβια και μόλυνση. Αντί γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
- Ξύστε τα υπολείμματα φαγητού πάνω από τον κάδο. «Αρκεί να απομακρύνετε κομμάτια μεγαλύτερα από έναν κόκκο ρυζιού», λέει η Δρ. Yancey.
- Βάλτε τα πιάτα στο πλυντήριο αμέσως. Όσο πιο γρήγορα, τόσο λιγότερο κολλάνε τα υπολείμματα.
- Φορτώστε σωστά το πλυντήριο. Η Δρ. Knighton προτείνει:
– Τα βρώμικα μέρη να κοιτούν προς το κέντρο, εκεί όπου βρίσκονται τα σημεία ψεκασμού.
– Μην “κουμπώνετε” τα μαχαιροπίρουνα μεταξύ τους, να κοιτάζουν εναλλάξ πάνω/κάτω.
– Τα ποτήρια με το άνοιγμα προς τα κάτω.
– Τα μεγάλα αντικείμενα (π.χ. ξύλα κοπής) στις άκρες, για να μην εμποδίζουν τη ροή του νερού.
– Μην παραφορτώνετε!
- Χαλαρώστε. Το πλυντήριο θα κάνει τη δουλειά του!
Μα υπάρχει ποτέ λόγος να ξεπλύνουμε τα πιάτα πρώτα;
«Όχι, εκτός ίσως αν δεν σκοπεύετε να βάλετε μπρος το πλυντήριο για πολλές ώρες και δεν θέλετε να ξεραθεί το φαγητό», λέει η Δρ. Knighton. «Ακόμα και τότε, το να τα αφήσετε να μουλιάσουν είναι καλύτερη λύση».